Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea începe anul cu „cash“ în conturi de 304 milioane de lei

Fondul Proprietatea începe anul cu „cash“ în...

Autor: Roxana Pricop

19.01.2015, 00:06 1060

Fondul Proprietatea (FP) avea plasamente în titluri de stat şi depozite bancare în valoare cumulată de 303,9 milioane de lei la finalul anului trecut, după ce în 2014 a făcut distribuţii de numerar record, din capitalul social şi prin răscumpărări, de circa 1,5 miliarde de lei. Raportat la activele nete, ponderea acestor plasamente „lichide“ este de 2,2%.

Lichidităţile de care dispune fondul sunt un indicator al puterii de distribuţie către acţionarii fondului. La această sumă se adaugă profitul de peste un miliard de lei raportat de fond anul trecut. În noiembrie anul trecut, acţionarii FP au aprobat cel de-al cincilea program de răscumpărări, care vizează achiziţia a 227 milioane de acţiuni proprii sau a 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă. Pentru a începe al cincilea program de răscumpărări, fondul va trebui să îşi reducă din nou capitalul social cu acţiunile cumpărate anterior, având în vedere că deţinerile fondului au ajuns aproape de pragul de 10% din capitalul propriu. Cel mai mare pachet de acţiuni răscumpărat de fond „dintr-un foc“ a fost de 750 milioane de acţiuni (6,36% din capital), prin oferta publică derulată în toamna anului trecut. Fondul are în plan o nouă distribuţie din capitalul social de 0,05 lei/acţiune, în valoare totală de 610 milioane de lei, prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,95 de lei la 0,90 lei. Fondul nu mai distribuie dividende, ci face distribuţii de numerar din capitalul social. Acţionarii vor vota noua distribuţie de capital în AGA de miercuri, 21 ianuarie. Aceasta va fi cea de-a doua distribuţie de numerar, după ce în vara anului trecut fondul a mai distribuit alte circa 600 milioane de lei prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la un leu la 0,95 lei.

WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea

Fondul dispunea de active nete 13,24 miliarde de lei (2,95 mld. euro) la finalul anului trecut, în scădere cu 11,8% faţă de anul precedent. Valoarea portofoliului de acţiuni cotate a scăzut la 6,49 miliarde de lei la sfârşitul lunii decembrie, de la 8,23 miliarde de lei la finele anului 2013. Anul trecut, fondul a vândut un pachet de circa 5% din acţiunile Romgaz, şi-a lichidat participaţia de 13,5% la Transelectrica şi a vândut 23% din acţiunile Conpet, tranzacţii în valoare totală de peste 900 milioane de lei.

Acţiunile FP au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri, 16 ianuarie, la o cotaţie de 0,85 lei/titlu. Capitalizarea bursieră a fondului este de 10,58 miliarde de lei. Fondul se tranzacţionează cu un discount de 30% raportat la activul net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO