Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea îşi mută averea de 4 miliarde de euro de la Bancpost la ING

Fondul Proprietatea îşi mută averea de 4 miliarde de euro de la Bancpost la ING

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, spune că politica fondului nu permite realizarea de depozite la bănci care nu au cel puţin un rating de investment grade

Autor: Roxana Pricop

27.06.2011, 00:06 2638

Noul contract anunţat vineri, 24 iunie, va intra în vigoare înluna august, după expirarea ac­tua­lului contract de depozi­tareîn­cheiat cu Bancpost.

Principalele responsabilităţi ale băncii-depozitar suntpăstrarea în siguranţă a tu­turor activelor fondului, calcularea şicerti­fi­carea Va­lorii Unitare a Activului Net (VUAN) pe care FP opublică lunar, asigu­ra­rea că veniturile fondului suntadminis­tra­te şi calculate conform legii. În calitate de cus­todeal activelor, banca este responsabilă de decontarea tranzacţiilorpe care le înche­ie fondul şi verifică dacă sunt respectatelimitele investiţionale.

Bancpost a fost primul depozitar şi cus­to­de al activelorFondului Proprietatea după ce în august 2008 a câştigat un mandatde un an cu posibilitatea de reînnoire. Ono­ra­riul lunar dedepozitare perceput de Bancpost fondului este de 0,0007% din mediavalorii activelor nete, ceea ce cores­pun­de unui ono­rariu anualde circa un mi­lion de lei. Man­datul băncii a fost prelungit cucâte un an în fiecare din ultimii trei ani. Ultima reînnoire a avutloc pe 18 august 2010, potrivit prospectului de listare a FP.

Banpcost este deţinută de EFG Euro­bank din Grecia şi ocupă anoua poziţie în clasa­mentul celor mai mari bănci după acti­ve­lenete la finele anului 2010. Pe 15 iunie, pe fondul cri­zeidatoriilor din Grecia, Stan­dard & Poor's a re­duscalificativul băncilor gre­ceşti National Bank of Greece, EFGEuro­bank, Alpha Bank şi Piraeus Bank pentru creditele pe termenlung de la "B", la "CCC", cu perspectivă negativă.

Întrebat de ZF pe 16 iunie despre expu­ne­rea pe bănci cuacţionariat majoritar elen pe care o are fondul, Greg Konieczny,managerul Fondului Proprietatea, a răspuns:

"Politica noastră internă este de a nu avea de­pozite bancare labănci care nu au cel puţin un rating de investment grade. Oexcepţie este însă Bancpost, controlată de banca EFG din Grecia,care este custodele nostru şi unde ţinem rezerve minime". Bancpostmai este în prezent depozita­rul ac­tivelor fondurilor deinvestiţii adminis­trate de societatea Globinvest din Cluj, cuactive totale de 60 mil. lei.

Sucursala ING Bank NV mai este depo­zi­tar şi pentru activele atrei dintre socie­tă­ţi­le de in­ves­ti­ţii financiare (SIF-uri),res­pec­tiv la SIF Banat-Cri­şana cu active de 1,431 mld. lei, laSIF Tran­sil­vania cu active de 1,521 mld. lei şi la SIF Ol­te­niacu active de 1,688 mld. lei. După acti­ve­le de la finele lui 2010,ING Bank este a zecea cea mai ma­re ban­că din sistemul local cu ocotă de 3,52% din piaţă.

Franklin Templeton, administratorul FP, nu a făcut publicedetaliile noului contract de de­pozitare-custodie, onorariul şinici ce alte bănci au mai participat la procedura de selecţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO