Fondul Proprietatea le distribuie acţionarilor 677 milioane de lei

4 feb 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat luni reducerea capitalului social cu 676,9 milioane de lei şi distribuirea banilor către acţionari. Decizia a făcut ca preţul acţiunilor FP să crească ieri pe bursă cu 2,2% după ce se corectase cu 2,16% în luna ianuarie.

Operaţiunea se va realiza prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la un leu la 0,95 lei, iar diferenţa de 0,05 lei (5 bani pe acţiune) le va fi distribuită acţionarilor. Raportat la preţul de 0,8335 lei la care se tranzacţionează în prezent acţiunile FP, distribuţia de cash reprezintă circa 6%.

Cei mai mulţi bani vor merge către fondul de hedging american Elliott, care deţine circa 17% din acţiunile FP şi va primi 115 mil. lei (25,6 mil. euro).

Aceasta este a doua mare distribuţie de cash a FP din ultimele şase luni, după ce în luna noiembrie fondul a distribuit alte 600 de milioane de lei către acţionari printr-o ofertă publică de cumpărare în cadrul căreia a cumpărat 600 de milioane de acţiuni proprii la preţul de un leu.

Plăţile vin după ce Elliott a făcut presiuni asupra administratorului FP, grupul american Franklin Templeton, să reducă discountul dintre preţul acţiunilor pe bursă şi valoarea activului net unitar prin vânzarea de active şi distribuirea banilor către acţionari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

 

Cuvinte cheie:
Fondul Proprietatea
, actionari
, actiuni
, capital social

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide