Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea presează companiile pentru dividende mai mari

Fondul Proprietatea presează companiile pentru dividende mai mari

Autor: Andrei Chirileasa

13.04.2012, 00:06 2203

Fondul Proprietatea cere şi transportatorului de pro­duse petroliere Conpet Plo­ieşti (COTE), controlat de stat, să distribuie dividende suplimentare de 70 mil. lei din rezervele companiei, pe lângă divi­den­dele propuse de conducerea companiei din profitul pe 2011.

Azomureş şi Conpet sunt două dintre cele mai profitabile companii de pe bursă, ambele având în conturi lichidităţi importante. Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Tem­pleton, consideră că menţinerea aces­tor lichidităţi în companii nu se jus­tifică, având în vedere că acestea nu au anunţat până acum planuri de investiţii majore.

Azomureş a raportat pentru anul trecut un profit net record de 365 mil. lei (86 mil. euro) şi avea în conturi la fi­nalul anului lichidităţi de 231 mil. lei (54 mil. euro). Compania, care a fost preluată recent de gru­pul elveţian Ame­ropa Holding, pro­pu­se­se ca profitul să ră­mână la dispoziţia so­cietăţii. Fondul Pro­prietatea a so­licitat însă ca în AGA să se discute şi distribuirea unor di­vidende de 219 mi­lioane de lei. Dacă pro­­pu­ne­rea va fi agre­ată de ac­ţio­narul ma­jo­ritar, atunci FP ar putea încasa circa 24 mil. lei pentru parti­ci­pa­ţia de 11% pe care o deţine în companie.

La Conpet, situaţia este puţin dife­rită. Conducerea companiei le-a pro­pus acţionarilor distribuirea de divi­dende în valoare de 22,3 milioane de lei din profitul pe anul trecut, din care FP va primi circa 6,6 mi­lioane de lei pentru participa­ţia de 29,7% pe care o deţine. FP a cerut însă distribuţia unor di­vi­dende suplimentare de 70 de milioane de lei din re­zer­vele com­pa­niei, în condiţiile în care Conpet avea la finalul anu­lui trecut lichi­di­tăţi de peste 200 mil. lei. Fondul a mai făcut o propunere similară şi anul trecut, însă Ministerul Eco­nomiei, care deţine pachetul majo­ritar de acţiuni al Conpet, a refuzat-o. Dacă pro­punerea ar fi aprobată, atunci FP ar încasa dividende suplimentare de la Conpet în valoare de 20,8 mil. lei.

Aceste dividende s-ar adăuga celor pe care fondul se poate baza deja în acest moment şi ar putea ridica veniturile totale din dividende la peste 600 de milioane de lei, cu 80 de milioane de lei peste nivelul de anul trecut, conform calculelor ZF pe baza datelor publice dis­ponibile în acest moment.

Doar de la Petrom, cea mai mare companie din por­tofoliu, FP va încasa dividende brute de 353 de mi­lioane de lei, cu 153 de mi­lioane de lei mai mari decât anul trecut. FP deţine 20,1% din acţiu­nile Petrom. La Romgaz şi Trans­gaz, dividendele estimate din profiturile pe 2011 sunt apropiate de cele din 2010, astfel că nu apar diferenţe mari.

Fondul va încasa mai puţin de la Hidro­elec­trica, după ce profitul produ­că­torului de ener­gie a scăzut sem­nificativ anul trecut, dar va pri­mi mai mulţi bani de la Alro, care a avut un profit mai mare şi un­de FP a mai cum­părat acţiuni în ultimul an, dar şi de la Transelec­trica, în urma creşterii profitului companiei în 2011.

FP aşteaptă dividende mai mari şi de la BRD sau de la austriecii de la Raiffeisen International, dar nu va mai primi nimic de la Erste, care a închis anul trecut pe pierdere.

În acest moment nu se ştie ce dividende vor plăti distribuitorii de energie din grupul Enel, distribuitorul de gaze GDF Suez Energy şi nici Compania de Aeroporturi Bucureşti, care au adus anul trecut peste 53 mil. lei în conturile fondului. Dacă cele patru companii vor plăti dividende la nivelul de anul trecut, atunci încasările totale ale FP ar urca la peste 650 mil. lei.

Veniturile din dividende ale Fon­du­lui Proprietatea sunt importante de­oa­re­ce din acestea fondul plăteşte la rân­dul său dividende acţionarilor. De exem­plu, anul trecut FP a încasat 519 mil. lei din dividende (436 mil. lei net) şi a încheiat anul cu un profit net de 543 mil. lei, care va merge aproape în tota­litate la acţionari.

Franklin Templeton este presat la rândul său de principalii acţionari să distribuie mai mulţi bani acţionarilor, iar fondul de hedging american Elliott a propus chiar ca FP să vândă din active şi să distribuie banii rezultaţi acţio­narilor, propunere care a fost agre­ată de ceilalţi acţionari în cea mai recentă AGA. Templeton este astfel sub presiune şi trebuie să arate re­zul­tate mai bune pentru a-i putea mulţumi pe acţionari.

Fondul Proprietatea are active de 3,6 miliarde de euro şi o capitalizare de 1,78 miliarde de euro.

Fondul Proprietatea este controlat în prezent de fonduri străine de investiţii, care au ajuns să deţină peste 48% din acţiuni. Cei mai mari acţionari sunt americanii de la Elliott, cu circa 14% din acţiuni, şi britanicii de la City of London, cu 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO