Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea: Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare lasă companiile de stat la discreţia amestecului politic şi a abuzurilor

Fondul Proprietatea: Proiectul Fondului Suveran de...

Autor: Departamentul Economic

03.10.2018, 12:15 412

Fondul Proprietatea se declară îngrijorat de proiectul de ordonanţă de urgenţă care creează cadrul general aplicabil pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), publicat de Ministerul Finanţelor Publice în data de 29 septembrie, considerând că această propunere lasă companiile de stat la discreţia amestecului politic şi a abuzurilor.

În opinia FP, proiectul ignoră principiile guvernanţei corporative şi regulile de transparenţă şi nu oferă nicio garanţie că asemenea instrumente vor fi protejate de posibile practici corupte şi decizii abuzive care rezultă din amestecul politic.

Fondul Proprietatea se arată, în primul rând, preocupat de posibilitatea ca întreprinderile din portofoliul său, incluse într-un astfel de fond, să fie exceptate de la principiile guvernanţei corporative, ceea ce înseamnă că acestea nu vor mai avea obligaţia să numească un management profesionist şi să fie transparente în relaţia cu publicul larg, acţionarii minoritari şi Ministerul Finanţelor Publice.

De asemenea, aceste companii de stat ar putea înceta să respecte drepturile acţionarilor minoritari.

În plus, actualul proiect de OUG pune bazele FSDI, care va administra active extrem de valoroase ce aparţin tuturor românilor, dar nu oferă nicio protecţie împotriva unor decizii arbitrare din partea administratorilor şi managerilor fondului, care s-ar putea exercita prin supravegherea independentă din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Practic, nu există nicio instituţie care să supervizeze eficienţa şi integritatea.

„Înfiinţarea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu este neapărat o idee rea, dar trebuie realizată într-o manieră adecvată, astfel încât să ajute la dezvoltarea şi punerea în practică a unei viziuni unitare a strategiei de dezvoltare a României, printr-un management mai bun al companiilor de stat, spre beneficiul tuturor românilor. Însă, dacă este fondat prin ignorarea completă a regulilor de guvernanţă corporativă şi de transparenţă, cu siguranţă acest instrument va face mai mult rău decât bine. Este extrem de important ca manageri specializaţi să fie selectaţi într-o manieră transparentă şi să poată fi traşi la răspundere pe toată durata mandatului. Am văzut atât de multe exemple de manageri şi administratori, selectaţi în mod arbitrar şi fără merit, care au condus companii de stat până le-au adus în insolvenţă şi în pragul falimentului. Imaginaţi-vă că ar fi infinit mai rău ca o mână de oameni, selectaţi netransparent şi care nu sunt traşi la răspundere pentru acţiunile lor, să deţină controlul celor mai mari şi profitabile companii de stat. Românii nu îşi permit să lase elita politică să se joace de-a v-aţi ascunselea cu activele ţării în valoare de miliarde de euro”, a declaarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea consideră că Fondul Suveran trebuie să respecte reguli de transparenţă similare celor aplicate fondurilor de investiţii alternative listate, reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ex. Fondul Proprietatea, SIF-uri), trebuie să raporteze lunar valoarea activului net, în timp ce supravegherea acestei raportări de către ASF ar garanta asumarea răspunderii conducerii FSDI în ceea ce priveşte controlul companiilor din portofoliu. Numirea membrilor Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului trebuie să aibă loc în urma unui proces transparent şi competitiv, iar remuneraţia membrilor Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere sa fie corelată cu obiectivele de performanţă.

Listarea companiilor din portofoliul FSDI să reprezinte o prioritate pentru management, cu scopul de a le creşte transparenţa, a asigura responsabilizarea conducerii acestora şi a implementa principii robuste de guvernanţă corporativă. Principalul obiectiv al unui fond suveran trebuie să fie maximizarea profiturilor şi creşterea valorii acţiunilor companiilor din portofoliu.

De asemenea, pentru a fi recunoscut ca fond suveran la nivel internaţional, FSDI ar trebui să implementeze Principiile Santiago , aşa cum au fost stabilite de Grupul de Lucru Internaţional al Fondurilor Suverane.

Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică, la finele săptămânii trecute, proiectul de act normativ care creează cadrul legal general pentru fondul suveran de dezvoltare şi investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO