Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea: “Proiectul privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4 este nefezabil şi ar putea crea mari prejudicii acţionarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat”

Fondul Proprietatea: “Proiectul privind construcţia...

Autor: Dan Grigore Ivan

03.11.2016, 19:41 651

Fondul Proprietatea (FP), acţionar cu o deţinere de 9,09% în cadrul Nuclearelectrica (SNN), este nemulţumit că Ministerul Energiei, acţionar cu o participaţie de peste 82%, s-a opus propunerii înaintate de către FP privind întocmirea unui raport în legătură cu sumele cheluite până acum în cadrul proiectului privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4.

Astfel, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a declarat: “Suntem foarte surprinşi şi dezamăgiţi de votul Ministerului Energiei, având în vedere că aceasta creează un precedent periculos şi desconsideră în totalitate principiul transparenţei în companiile de stat, care este pe de altă parte promovat şi susţinut atât de Guvern, cât şi de Ministerul Energiei în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.”

Mai mult, reprezentanţii Fondului Proprietatea atrag atenţia că un astfel de program nu îşi are în momentul şi contextul de faţă o justificare economic. „Având in vedere situaţia actuală a pieţei energiei electrice, precum şi prognozele pe termen lung, Fondul Proprietatea consideră că proiectul privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4 este nefezabil şi ar putea crea mari prejudicii acţionarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat. Potrivit ultimelor declaraţii publice ale reprezentanţilor Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investiţiei doar la un preţ al energiei electrice de 82 de euro/MWh, în timp ce preţul actual pe piaţa OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Această diferenţă de preţ arată clar că proiectul este nefezabil” se mai arată în comunicatul celor de la FP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO