Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea şi BERD au luat la întrebări conducerea Romgaz în legătură cu Tarniţa şi cablul submarin România-Turcia

Fondul Proprietatea şi BERD au luat la întrebări...

Autor: Andrei Chirileasa

13.03.2014, 00:06 600

Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Euro­peană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD), cei mai mari ac­ţio­na­ri minoritari ai producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG), pun sub semnul întrebării opor­tu­nitatea par­ticipării companiei la pro­iec­tele care vi­zează construirea hidro­cen­tralei Tar­niţa-Lăpuşteşti şi con­struc­ţia cablului submarin dintre România şi Turcia.

Acţionarii Romgaz sunt chemaţi pe data de 17 martie să aprobe participarea com­paniei cu câte 2 mil. euro la consti­tui­rea capitalului social al societăţilor care vor gestiona cele două proiecte. Par­ticiparea Romgaz la cele două pro­iecte a fost decisă prin memoran­du­muri ale guvernului în toamna anului trecut.

Atât BERD cât şi Fondul Pro­prie­tatea au trimis scrisori conducerii Rom­gaz în care cer detalii privind beneficiile pe care le va obţine Romgaz din parti­ci­pa­rea la cele două proiecte. Romgaz a pu­blicat întrebările celor doi acţionari şi răs­punsurile conducerii pe site-ul pro­priu. Ambii acţionari vor să ştie de ce par­ticipă Romgaz la aceste proiecte, având în vedere că producerea de ener­gie electrică nu reprezintă obiectul de activitate principal al companiei.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Hidrocentrala prin pom­paj Tarniţa-Lăpuşteşti, cu un cost esti­mat de peste un miliard de euro, ar tre­bui să echilibreze sistemul energetic na­ţio­nal. În octombrie 2013, buvernul a ho­tă­rât prin memo­randum ca toate com­paniile produ­că­toa­re de energie elec­tri­că unde statul este acţionar ma­joritar să participe la constituirea com­pa­niei de proiect care va actualiza stu­diul de feza­bili­tate pentru construcţia acestei hidrocentrale. Romgaz ar trebui să contribuie în prima fază cu 8,9 mil. lei la noua companie, investiţia urmând să fie inclusă în bugetul pe 2014.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Cablul submarin dintre România şi Turcia ar trebui să lege sistemul energetic românesc cu cel din Turcia şi să permită exportul de energie către una dintre cele mai dinamice economii din regiune.

 Acest proiect este coordonat de Transelectrica, dar toate companiile producătoare de energie din portofoliul statului sunt obligate să par­ticipe, conform unui memorandum din noiembrie 2013. Romgaz ar trebui să contribuie în prima fază cu 2 mil. euro.

Deşi contribuţiile iniţiale sunt mici raportate la afacerile Romgaz, care s-au ridicat anul trecut la 3,9 miliarde de lei (881 mil. euro), acţionarii minoritari ai companiei sunt îngrijoraţi în privinţa contribuţiilor viitoare pe care compania ar putea fi obligată să le facă la aceste proiecte, dacă se decide construirea lor.

Producţia de energie electrică la CET Iernut a adus anul trecut venituri de 237 mil. lei (53,6 mil. euro) pentru Romgaz, reprezentând 6% din cifra de afaceri. Romgaz a obţinut anul trecut un profit net de 930,7 mil. lei (210 mil. euro), cu 17% mai mic decât în 2012. Compania nu a anunţat încă ce dividende va plăti din profitul pe 2013.

Romgaz s-a listat la bursă în urma unei oferte publice iniţiale derulate în octombrie 2013, pe bursa de la Bucureşti şi de la Londra, în cadrul căreia statul a vândut 15% din acţiuni pentru 391 mil. euro. În urma ofertei, statul şi-a redus participaţia la 70%. Fondul Proprietatea deţine 15% din Romgaz, iar BERD a cumpărat 1,9% din companie în oferta iniţială, pentru 50 mil. euro.

Romgaz are în prezent o capitalizare de 2,8 miliarde de euro.
 

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat investiţiile în Tarniţa şi cablul submarin, dar au respins bugetul pe 2014

Acţionarii producătorului de energie electrică Nuclearelectrica (SNN) au aprobat, marţi, participarea cu 8,9 mil. lei la majorarea capitalului Hidro Tarniţa şi cu 2 mil. euro la constituirea companiei HVCCD România – Turcia, care va construi cablul submarin de interconectare între cele două ţări, potrivit unui anunţ al companiei.

Acţionarii au respins însă bugetul de venituri şi cheltuieli propus de conducerea companiei pentru acest an, solicitând ca acesta să fie discutat într-o AGA viitoare, după ce va fi aprobat de guvern. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli propus marţi în AGA, compania ar urma să înregistreze în acest an un profit net de doar 27,9 mil. lei (6,2 mil. euro), de aproape 15 ori mai mic faţă de câştigul din 2013, de 417,3 mil. lei (94,4 mil. euro). Compania estimează că va produce în acest an 10,54 TWh de energie, din vânzarea căreia va obţine 1,62 mld. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO