Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea trece la evaluarea pe stil internaţional

Fondul Proprietatea trece la evaluarea pe stil internaţional

Autor: Roxana Pricop

28.11.2010, 23:55 80

Fondul Proprietatea a intrat pe ultima sută de metri cupregătirile de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),adoptarea standardelor internaţionale de evaluare a portofoliuluifiind un pas necesar pentru creşterea vizibilităţii pe radarulinvestitorilor străini.

La solicitarea administratorului Franklin Templeton, ComisiaNaţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus recent suspendareavechilor norme de evaluare a activelor nete Fondului Proprietateaşi a dat noi instrucţiuni de evaluare până când metodele deevaluare conforme cu standardele internaţionale vor fi aprobate şiincluse în reglementările interne ale Fondului.

Valoarea activelor nete ale Fondului este dată de valoareaînsumată a celor 83 de companii din portofoliu, dintre care doar 27se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti şi deci au ovaloare de piaţă transparentă. Potrivit celor mai recenteraportări, activele nete ale Fondului erau de 13,49 mld. lei lafinele lunii octombrie. Această valoare a fost calculată în bazapreţului mediu ponderat calculat în ultimele 90 de zile alacţiunilor celor 27 de companii listate (precum Petrom,Transelectrica, Transgaz). Pentru restul de 57 de participaţiideţinute la companii nelistate, valoarea acestora a fost calculatăîn baza valorii capitalurilor proprii din ultimul bilanţ contabildepus de companii precum Nuclearelectrica, Romgaz sauHidroelectrica.

Această metodă de evaluare este folosită şi de cele cinciSIF-uri, însă nu se aliniază la standardele de evaluare folosite defondurile străine de investiţii.

Noile norme de evaluarea activelor Fondului Proprietatea suntmult mai aproape de standardele internaţionale. Astfel, pentruparticipaţiile listate din portofoliul Fondului, valoarea acestorase va calcula în baza preţului acţiunii din ziua pentru care seefectuează calculul activelor. De exemplu, dacă după normele vechise lua în calcul preţul mediu ponderat al acţiunii Petrom dinultimele 90 de zile şi reieşea o valoare de 3,79 mld. lei alîntregului pachet de 20,1% pe care Fondul îl deţine la Petrom, deacum înainte, evaluarea va lua în calcul preţul acţiunii Petrom dinultima şedinţă de tranzacţionare. Pe stil nou, valoarea pachetuluideţinut la Petrom ar fi de 3,66 mld. lei, potrivit calculelor ZFcare iau drept referinţă preţul cu care acţiunea Petrom a închisşedinţa de vineri, 26 noiembrie.

"Analizând modul în care a evoluat piaţa în ultimele luni, măaştept ca pe termen scurt să apară diferenţe negative întreevaluarea veche şi cea după standardele internaţionale. Cu toateacestea, pe termen lung, noile metode de evaluare vor face Fondulmult mai uşor de promovat şi de vândut investitorilorinstituţionali străini, care până acum trebuia să ajusteze valoareaafişată a Fondului la standardele internaţionale", a spus RăzvanRusu, director de investiţii la societatea de administrare ainvestiţiilor Certinvest.

Pe o evoluţie puternic ascendentă a pieţei de acţiuni sauvizibil descendentă, diferenţele dintre cele două metode deevaluare pot fi mari, însă având în vedere că în ultimele lunipiaţa de acţiuni a avut o evoluţie aproape plată, diferenţele nusunt semnificative.

"Raportarea valorii la ultimul preţ din piaţă va face FondulProprietatea mai sensibil la evoluţia bursei, însă impactulvolatilităţii de pe piaţa de acţiuni asupra portofoliului Fonduluiva fi atenuată de participaţiile necotate, majoritare în portofoliuşi cu o valoare greu fluctuantă", a conchis Rusu de laCertinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO