Burse - Fonduri mutuale

Fondul Suveran al Norvegiei a avut randament de 7% anul trecut datorită victoriei lui Trump

Fondul Suveran al Norvegiei a avut randament de 7% anul...

Autor: Ştefan Stan

01.03.2017, 00:04 530
Fondul Suveran al Norvegiei, cel mai mare fond de investiţii din lume, a câş­tigat 447 de miliarde de coroane (53 de mi­liarde de dolari) anul trecut, după ce ac­ţiunile sale au crescut în urma alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, iar investitorii s-au avân­tat şi mai adânc în pie­ţele emergente şi de fron­tieră, scrie Bloomberg.
 
Fondul cu active de 900 de miliarde de dolari a avut un randament de 6,9% în 2016, după ce a crescut cu numai 2,7% anul precedent. Acţiunile au câştigat 8,7%, bondurile au crescut cu 4,3%, iar investiţiile din real-estate au urcat cu 0,8%.
 
„Fondul a avut un randament de 6,9% după un an plin de evenimente po­li­tice şi de incertitudine“, a spus direc­to­rul general al fondului Yngve Slyngstad. „Toate clasele de active ale fon­dului au generat randamente pozi­tive, dar rezul­ta­tele acestea sunt da­to­rate eveni­mentelor din a doua jumă­tate a anului“, a adăugat el.
 
Fondul a crescut pen­tru al cincilea an conse­cutiv, după o creştere pu­ternică a ac­ţiunilor în T4, care a ba­lansat o scădere a obliga­ţiu­nilor. Pieţele de ca­pital au crescut după alegerea sur­priză a lui Donald Trump ca pre­şedinte al SUA, cea mai mare eco­no­mie la nivel mon­dial, şi pe fondul opti­mismului legat de regle­men­tare şi reduceri de taxe pentru cor­poraţii.
 
Acţiunile au avut o evoluţie pozitivă la nivel mondial, investitorii anticipănd că Donald Trump va reduce impozitele şi va simplifica reglementările, măsuri favorabile creşterii profiturilor companiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO