Fondul suveran al Norvegiei se retrage de la Petrom cu vânzări în pierdere

7 ian 2016 Autor: Roxana Pricop

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, şi fondul de investiţii Templeton Frontier Markets au vândut în tandem 0,3% din capitalul OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie listată la Bucureşti, în mai puţin de două săptămâni.

O primă întrebare care se ridică este de ce vând cei doi investitori în tan­dem? Templeton Asset Management, com­pa­nia care gestionează fondul Tem­pleton Frontier Markets, este unul dintre managerii externi ai activelor fondului suveran al Norvegiei. Mai exact, 4% din activele de 820 miliarde de dolari ale fondului suveran sunt administrate extern de 67 de firme interna­ţionale, printre care şi Tem­pleton Asset Mana­gement, condusă de Mark Mobius. Începând din 2010, Mark Mobius este membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom, fiind sus­ţinut de Fondul Pro­prietatea, ad­mi­nistrat de Franklin Templeton şi ac­ţionar cu 18,9% din Petrom.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau daniel.mircioiu@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.01.2016

 

Cuvinte cheie:
fond
, petrom
, norvegia
, pierdere
, vanzari
, retragere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Închide