Burse - Fonduri mutuale

Fondurile cer AGA la SIF-uri pentru listarea BCR. Preşedintele SIF Transilvania susţine că e inutil

Fondurile cer AGA la SIF-uri pentru listarea BCR. Preşedintele SIF Transilvania susţine că e inutil

Mihai Fercală, şeful SIF Transilvania, membru în con­duce­rea BCR şi acţionar. Foto Silviu Matei

27.07.2011, 00:05 1058

Un grup de acţionari, în frunte cu fondurile ame­ricane deinvestiţii Firebird, au cerut celor cinci SIF-uri convocarea AGApentru man­data­rea conducerilor să iniţieze demersurile de listarea BCR.

Şeful SIF Transilvania, membru în con­duce­rea BCR şi acţionarcu 6% din capitalul băncii, spu­ne că acor­dul semnat cu ErsteBank, ac­ţio­narul ma­joritar al băncii, e su­fi­cient şi că o AGApe acest su­biect e inutilă.

Pentru a obţine convocarea Adunării Gene­rale a Acţionarilor(AGA), grupul de acţionari tre­buie să reprezinte 5% din capitalulunui SIF. Fon­durile de investiţii au cerut celor cinci SIF-uri săconvoace AGA prin care Consiliile de Ad­mi­nis­tra­ţie aleSIF-urilor să fie îm­pu­ternici­te să trans­mită o so­licitarecă­tre gru­pul austriac Erste Bank, acţio­na­rul majoritar al BCR,în ve­derea ini­ţierii proce­durilor de ad­mitere latranzacţio­nare a BCR şi de a vota pozitiv lis­ta­rea în ca­drulunei AGA la BCR. Cele cinci SIF-uri deţin 30,1% din capi­talul BCR,cea mai mare bancă din sistem.

"Considerăm că admiterea la tranzacţio­nare a ac­ţiunilor BCR pepiaţa re­gle­mentată operată de BVB re­prezintă cea mai adec­va­tăsoluţie pentru pro­te­­jarea in­tereselor eco­no­mice ale tutu­rorce­lor cinci societăţi de in­vestiţii finan­cia­re", susţinrepre­zen­tanţii fon­duri­lor ame­ri­cane de investiţiiFirebird.

Cererea a fost tri­mi­să de fon­durile de in­ves­ti­ţii că­treSIF-uri cu trei luni îna­inte de expi­ra­rea ter­menului limităpână la care Erste Bank, ac­ţio­na­rul majori­tar al BCR cu 69,4%din ca­pital, tre­bu­ie să înceapă pre­gătirile de listare a BCR laBursa de Va­lori Bucureşti. În urmă cu doi ani, SIF-urile alăturide Erste Bank au de­cis să amâne cu doi ani termenul limită delista­re a BCR din cauza condiţiilor nefavora­bi­le de pe pieţelefinanciare. Termenul iniţial, oc­tom­brie 2009, a fost specificatîn contractul de pri­va­tizare prin care în 2006 grupul austriacErste a cumpărat pachetul majoritar de 61,88% din ac­ţiuni la BCRîn schimbul a 3,75 mld. euro.

"Nu există încă noutăţi privind listarea BCR. SIF-urile au unprotocol semnat cu Erste Bank prin care termenul de amânare alistării expiră în octombrie, astfel că se consideră inu­ti­lă şisuperfluă cererea fondurilor de investiţii de a convoca AGA. Erstenu are alternativă decât să listeze banca şi să convoace AGA pânăîn decembrie în care să fie luată o decizie pri­vind listarea", aspus Mihai Fercală, preşe­din­tele SIF Transilvania şi membru înCon­siliul de Supraveghere al BCR.

Începând din octombrie, SIF-urile alături de Erste trebuie săaleagă o bancă de investiţii care să evalueze condiţiile de piaţă.Dacă Erste Bank face însă o ofertă de preluare a pache­tului deacţiuni deţinut de una sau de toate cele cinci SIF-uri la BCR pânăîn octombrie şi SIF-urile acceptă să-şi vândă acţiunile, listareaBCR nu va mai avea loc. Niciuna dintre subsidiarele din regiune aleErste Bank din regiune nu este listată, astfel că listarea BCR arfi o premieră pentru grupul austriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO