Burse - Fonduri mutuale

Fondurile conservatoare, cele mai performante în ultimii trei ani

 Fondurile conservatoare, cele mai performante în ultimii trei ani

Autor: Roxana Pricop

13.01.2011, 23:47 43

Fondurile monetare şi de obligaţiuni au făcut faţă cel mai bineavalanşei de evenimente şi nervozităţii pieţelor financiare dinultimii trei ani şi au adus investitorilor randamente de până la43%.

Fiecare dintre ultimii trei ani a scos în lumina reflectoarelorun nou performer din rândul fondurilormutuale. În 2008 a fost fondul de obligaţiuniOrizont (azi Certinvest Obligaţiuni) cu un randament de 13,9%, în2009 a fost fondul de acţiuni Active Dinamic cu un randament depeste 100%, iar anul trecut medalia de aur a revenit fondului deacţiuni Omninvest cu 18,3%. Cu toate acestea, doar un fond dinrândul celor trei performeri a reuşit să intre în clasamentul celormai performante fonduri mutuale în perioada cuprinsă întredecembrie 2007 şi decembrie 2010, potrivit statisticilor emise deAAF.

Dacă Certinvest Obligaţiuni a urcat direct pe primul loc cu unrandament de aproape 43% în ultimii trei ani, celelalte douăfonduri ocupă ultimele locuri, cu pierderi de peste 50%, din cauzăcă scăderea Bursei din 2008 nu a putut fi recuperată în ultimii doiani de creştere.

"Este puţin probabil ca investitorii să nimerească momentulideal de a intra sau de a ieşi dintr-un fond mutual. Se poateîntâmpla ca un investitor să iasă dintr-un fond monetar şi ulteriorsă cumpere unităţi la un fond de acţiuni înainte ca Bursa săînregistreze o corecţie şi astfel să raporteze pierderi.Performanţele trecute ale unui fond nu le garantează pe celeviitoare, ci dau informaţii despre calitatea administrării", a spusHoria Gustă, directorul general al societăţii de administrareCertinvest, cu active în gestiune de peste 92 mil. lei.

Din analiza randamentelor fondurilor mutuale din ultimii treiani reiese că plasamentele conservatoare de tipul fondurilormonetare şi de obligaţiuni (care investesc în depozite, titluri destat şi obligaţiuni) au remunerat mai bine investitorii decâtplasamentele riscante de tipul fondurilor deversificate şi deacţiuni (care au o parte sau întregul volum de active investit înacţiuni). Mai exact, performanţele fondurilor monetare nu coboarăsub 20% în ultimii trei ani, cele ale fondurilor de obligaţiuni sesituează între un maxim de 43% şi un minim de 7%, în timp cefondurile de acţiuni au pierdut din banii pe care investitorii i-auplasat acum trei ani.

Pe de altă parte, ultimii trei ani au pus la grea încercareîndemânarea administratorilor de fonduri mutuale. Pentru cei careadministrează fonduri de acţiuni, prăbuşirea Bursei din 2008,cauzată de falimentul Lehman Brothers, a lăsat răni adânci înrandamentele şi activele fondurilor care nici acum nu s-auvindecat. Anul 2009 a adus emoţiile unui acord semnat de România cuFondul Monetar Internaţional, împrumuturile de la Banca Mondială şiComisia Europeană, scăderea economică de 7,2%, pentru ca în 2010emoţiile să vină dinspre Grecia şi zona euro.

Florin Dolea, directorul executiv al societăţii de administrarePioneer Investments, este de părăre că marele obstacol în caleaeconomisirii în următorii trei ani nu va fi tentaţia consumului, cigradul ridicat de îndatorare al guvernelor din Europa.

"Gradul înalt de îndatorare al guvernelor europene dă motive deîngrijorare investitorilor de pe pieţele financiare internaţionale,iar dacă aceştia vor deveni mai severi cu privire la situaţiadatoriilor, ar putea cere dobânzi mai mari la titlurile de statpentru a finanţa guvernele. Dobânzi ridicate la creditulguvernamental înseamnă şi costuri mari la creditele bancare, faptce ar putea duce la inflaţie ridicată, stagnare economică şi poatechiar la o revenire a recesiunii", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO