Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni au spart orice aşteptări: randamente în trei luni cât dobânda pe trei ani

Fondurile de acţiuni au spart orice aşteptări: randamente în trei luni cât dobânda pe trei ani

Autor: Roxana Pricop

02.04.2012, 00:07 3707

Primele trei poziţii în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale sunt ocupate de fondurile pe indice, care nu fac altceva decât să copieze structura unor indici bursieri şi să crească sau să scadă odată cu piaţa.

Performerul primului trimestru este fondul Certinvest BET-FI Index, care reproduce structura indicelui bursier BET-FI din care fac parte acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) cu un randament de circa 26%. Indicele a câştigat 29% în acelaşi interval.

Pe locul secund se situează fondul BT Index România ROTX, indicele copiat fiind ROTX, cu un randament de 20,9%, iar pe locul al treilea este Certinvest BET Index cu un randament de 20,7% din evoluţia indicelui BET, al celor mai lichide zece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Indicele ROTX a crescut cu 26,1%, iar indicele BET a urcat cu 23,8% în primele trei luni.

Fondurile pe indice au rezultate sub cele ale indicilor pe care îi urmăresc în principal din cauza costurilor cu intermedierea, custodia şi depozitarea activelor. Un depozit bancar deschis la începutul lui 2012 era remunerat cu o dobândă de circa 6 % pe an.

"Primul trimestru a fost extrem de bun pentru investitorii în acţiuni. Pe de o parte, am avut o revenire peste aşteptări a bursei, cu creşteri importante pe acţiunile companiilor mari şi lichide, şi pe altă parte companiile au anunţat că îşi recompensează acţionarii cu dividende mari, iar randamentul mediu al dividendelor plătite de companii listate la bursă este printre cele mai mari din ultimii ani", a spus Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare a investiţiilor Certinvest.

Pentru Radu Hanga, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor BT Asset Management, performanţa fondurilor pe indice reprezintă un semnal pentru investitori:

"Faptul că fondurile pe indici, care investesc în companii mari şi lichide, au performat faţă de restul fondurilor reprezintă un semnal că acţiunile companiilor mari au performat faţă de cele ale companiilor mici. Mă aştept la o consolidare a creşterilor pe acţiunile compa­ni­ilor mari în urmă­toarele luni, pentru ca ulterior să vedem creşteri ale acţiunilor companiilor mici. Aceste creşteri vor fi însă mult mai selective decât în urmă cu câţiva ani şi vor fi corelate cu evoluţia rezultatelor financiare."

Din acţiunile cuprinse în indici bursieri, titlurile Petrom au fost de departe cele performante, cu un plus de 43% în primele trei luni, avans susţinut de profitul record de 887 milioane de euro înregistrat de companie anul trecut, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 39% sprijinite de achiziţiile făcute de investitorii străini, titlurile SIF Oltenia au urcat cu 32,5%, cea mai mare creştere din rândul celor cinci SIF-uri, urmate de titlurile SIF Muntenia cu un plus de 27%.

Raliul SIF-urilor a fost susţinut de ridicarea pragului de deţinere şi de dividendele pe care le vor plăti aceste societăţi. Acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 29% susţinute de rezultatele financiare bune şi de programul de răscumpărări.

Deşi investesc mai puţin în acţiuni şi fondurile diversificate au avut de câştigat de pe urma revenirii bursei. Certinvest Dinamic este performerul categoriei cu un randament de 12,8%, urmat de fondul BCR Dinamic cu un plus de 10,8%. Fondurile diversificate au o strategie mai flexibilă şi mai prudentă de investiţii, ponderea expunerii pe acţiuni, fiind mai mică decât în cazul fondurilor de acţiuni care alocă circa 90% din active plasamentelor în acţiuni.

La extrema opusă se situează fondurile Omninvest şi Omnitrust, care au pariat pe o scădere a pieţei de acţiuni, fapt ce nu s-a întâmplat, astfel că au pierdut 2,8%, respectiv 9,3% în primul trimestru.

Pentru următoarele luni, managerii fondurilor de acţiuni se aşteaptă la o temperare a creşterilor pe bursă şi chiar la corecţii pe măsură ce investitorii vor mai vinde acţiuni din portofoliu după ce s-au asigurat că sunt acţionari la data de înregistrare pentru dividende. În martie, indicele BET a crescut cu 1,8%, iar BET-FI s-a corectat cu 4%, după ce în februarie creşterile au fost de 7,8%, respectiv de 15,4%.

La categoria fondurilor cu risc scăzut, randamentele nu depăşesc 3% în primul trimestru, având în vedere că acest tip de fonduri investesc banii investitorilor în titlurile de stat, depozite bancare şi obligaţiuni. Cel mai performant fond monetar este BCR Monetar cu un randament de 1,77% în primele trei luni, iar cel mai performant fond de obligaţiuni este ING IR Bond cu un randament de 2,7% obţinut invesind şi pe pieţele de obligaţiuni din regiune.

"Dobânzile la depozite vor continua să scadă în acest an, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra randamentelor fondurilor monetare şi de obligaţiuni, însă ar putea fi un avantaj pentru fondurile de acţiuni. Investiţiile în fondurile monetare şi de obligaţiuni rămân interesante din perspectiva riscului scăzut şi al faptului că datorită dimensiunii mari a activelor, pot negocia cu băncile dobânzi mai mari la depozite decât un client individual", a spus Rusu de la Certinvest.

Fondurile monetare şi de obliga­ţiuni deţin împreună active de 6,417 miliarde de lei, adică 74% din activele totale ale celor peste 60 de fonduri mutuale. Fondurile de acţiuni şi cele diversificate deţin o cotă de 8,7%. Activele totale ale fondurilor mutuale erau de 8,6 miliarde de lei la finele lunii martie, în creştere cu 7,7% faţă de finalul anului trecut, în special graţie sumelor atrase de la investitori de fondurile cu risc scăzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO