Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni cu miză pe bănci s-au salvat de scăderi. Petromul le-a adus numai pierderi

Fondurile de acţiuni cu miză pe bănci s-au salvat de...

Autor: Roxana Pricop

29.01.2015, 00:08 780

Clasamentul fondurilor de acţiuni la început de an este condus de fondul de indice BT Index ATX, cu un randament de 3,8% în euro, ajutat de revenirea bursei austriece, şi de fondurile cu expuneri ridicate pe acţiunile bancare, care au evoluat mai bine decât piaţa. Acţiunile Petrom au scăzut cu circa 10%, raportând cele mai mari pierderi din rândul titlurilor lichide.

Investitorii au avut parte de un început de an zbuciumat: după furtuna francului elveţian a urmat euforia tiparniţei Băncii Centrale Europene şi apoi tensiunile alimentate de venirea la putere în Grecia a partidului de extremă-stânga Syriza. Toţi indicii bursieri de la Bucureşti sunt pe mi­nus de la începutul anului. Indicele BET, princi­pala referinţă a bursei de la Bucureşti, are un minus de 1,8%. Din rândul com­pa­niilor incluse în indi­cele BET, acţiu­nile BVB, cu un plus de 17%, şi acţiu­nile bancare au per­for­mat cel mai bine.

Ti­tlurile BRD au câtigat 8,5%, titlu­rile Banca Transilvania au avansat cu 4%. Nu sunt incluse în BET, dar şi acţiunile Erste Bank au adus randamente bune investitorilor, de 6% de la începutul anului, revenind după scă­de­rea puternică raportată anul trecut. La extrema opusă sunt acţiunile Petrom care au scăzut cu peste 10%, trase în jos de prăbuşirea cotaţiei petrolului. Victimă colaterală a scăderii acţiunilor Petrom au fost titlurile Fondului Proprietatea, pentru că fon­dul are o expunere importantă pe pro­du­­că­torul de petrol şi gaze. Acţiunile FP s-au ieftinit cu 5,7% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO