Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni revin în atenţia investitorilor

Fondurile de acţiuni revin în atenţia investitorilor

Autor: Roxana Daniela Pricop

05.04.2012, 00:04 346

Anul 2012 ar putea marca începutul revenirii pentru fondurile de acţiuni după ce în ultimii ani incertitudinile şi corecţiile bursiere le-au ţinut departe de ochii şi de portofoliile investitorilor.

Raliul de pe bursă din acest început de an alături de scăderea dobânzilor la depozite bancare le dau speranţe fondurilor de acţiuni că investitorii vor reîncepe să îşi asume riscuri.

În primele trei luni din an, fondurile de acţiuni sunt cele mai performante fonduri mutuale, cu randamente de până la 25,9%, maxim înregistrat de fondul pe indice Certinvest BET-FI Index, însă în ultimele 12 luni (martie 2012/martie 2011) perfor­manţele fondurilor de acţiuni pălesc în comparaţie cu cele ale fondurilor monetare şi de obligaţiuni care nu investesc pe bursă şi astfel au stat la adăpost de prăbuşirea din 2011.

Primele locuri în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale din ultimele 12 luni sunt ocupate de fondurile de obligaţiuni cu randamente de peste 7%. La extrema opusă se situează fondurile de acţiuni cu pierderi de până la 33% în ultimele 12 luni semn că raliul bur­sier din acest început de an nu a fost sufi­cient pentru ca pierderile din cel de-al doilea semestru al lui 2011 să fie recuperate.

"Este important ca investitorii să vadă că fondurile de acţiuni aduc randamente pozitive, însă pentru a-i convinge să revină cu bani trebuie să mai treacă un an sau doi în care fondurile să afişeze perfor­manţe", a spus Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare a investiţiilor Certinvest.

Fondurile de acţiuni au ajuns să deţină în prezent o cotă de 6% din activele totale de 8,6 miliarde de lei ale industriei de fonduri mutuale, semn că investitorii locali nu sunt dispuşi să rişte.

Drept dovadă 74% din activele fondurilor mutuale sunt concentrate în conturile fondurilor monetare şi de obliga­ţiuni, care investesc în instrumente puţin riscante precum titlurile de stat, depozitele bancare şi obligaţiuni.

"Dobânzile la depozite vor continua să scadă în acest an, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra randamentelor fondurilor monetare şi de obligaţiuni, însă ar putea fi un avantaj pentru fondurile de acţiuni.

Investiţiile în fondurile monetare şi de obligaţiuni rămân interesante din perspectiva riscului scăzut şi a faptului că datorită dimensiunii mari a activelor pot negocia cu băncile dobânzi mai mari la depozite decât un client individual", a mai spus Rusu.

La categoria fondurilor cu risc scăzut randamentele nu depăşesc 3% în primul trimestru. Cel mai performant fond monetar este BCR Monetar, cu un randament de 1,77% în primele trei luni, iar cel mai performant fond de obligaţiuni este ING Bond, cu un randament de 2,7% obţinut investind şi pe pieţele de obliga­ţiuni din regiune.

Deşi scăderea dobânzilor face fon­durile monetare şi de obligaţiuni tot mai puţin atractive din perspectiva randa­men­telor, investitorii au ignorat acest lucru şi au alocat sume importate acestor fonduri.

În primele două luni din 2012 sumele atrase de fondurile monetare şi de obligaţiuni au fost de 250 milioane de lei, mult peste intrările nete de doar 8 milioane de lei ale fondurilor de acţiuni, semn că recucerirea investitorilor nu va fi o misiune deloc uşoară pentru fondurile riscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO