Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investiţii ale Templeton au lichidat 36 mil. acţiuni Petrom

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

27.04.2015, 00:04 404

Două fonduri administrate de Franklin Templeton Investment, companie ce gestionează şi activele Fondului Proprietatea (FP), au vândut în şedinţele de joi 23 aprilie şi vineri 24 aprilie pachete cumulate reprezentând 36,7 milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP), pentru o sumă totală de 14,23 milioane de lei.

Raportat la capitalul social al OMV Petrom, pachetul de acţiuni vândut de cele două fonduri reprezintă circa 0,06%. Tranzacţiile de vânzare s-au făcut la preţuri de 0,38 lei/titlu şi respectiv 0,39 lei/titlu, vânzările fiind intermediate de firma de brokeraj Wood&Co.

Fondul Proprietatea are în portofoliu 18,9% din acţiunile Petrom, fiind cea mai mare deţinere din portofoliu, cu o pondere de peste 30% din active de 12,6 miliarde de lei.

Vânzările făcute de cele două fonduri (Frontier Markets Fund şi Franklin Templeton Investment Funds) au loc la o săptămână distanţă de la şedinţa de vineri 17 aprilie, când acţiunile Petrom au raportat cea mai mare creştere din ultimii patru ani. Mai exact, titlurile SNP au urcat cu 6,12% vineri 17 aprilie, până la pragul de 0,4025 lei/titlu.

WikiZF: Profilul companieiOMV Petrom

Brokerii spuneau la acel moment că avansul puternic al acţiunilor SNP ar putea fi legat de achiziţia de acţiuni de către unii investitori mari şi că în următoarele şedinţe am putea asista la unele corecţii. Pe parcursul săptămânii trecute, acţiunile Petrom au scăzut cu aproape 3% faţă de preţul atins în şedinţa din 17 aprilie.

Acţiunile SNP au închis şedinţa de vineri 24 aprilie la o cotaţie de 0,3906 lei/titlu. Faţă de începutul anului, acţiunile Petrom au un minus de circa 4%. După primele trei luni din an, acţiunile Petrom aveau un minus de 11%.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Evoluţia din primul trimestru a fost cauzată de rezultatele slabe raportate de companie în 2014 (-56% la profitul net), dar şi de un buget pesimist pentru acest an (-50% la profitul net). Cotaţia barilului de petrol şi-a revenit cu 12% în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO