Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investiţii au pus ochii pe acţiunile Romgaz

Fondurile de investiţii au pus ochii pe acţiunile Romgaz

Autor: Roxana Pricop

23.05.2014, 00:06 1205

Acţiunile Romgaz au făcut obiectul unor tranzacţii de tip „deal“ în valoare cumulată de 25,7 milioane de lei în ultimele două săp­tămâni, semnalizând intrarea la cumpărare în piaţă a unor fonduri de investiţii de mari dimensiuni, potrivit bro­kerilor.

Deal-urile cu acţiunile Romgaz au asigurat mare parte din rulajul şedinţelor bursiere de miercuri şi marţi. Transferurile au loc la câteva zile distanţă de la anunţul rezultatelor financiare raportate de companie în primul trimestru.

„Sunt fonduri de investiţii de dimensiuni mai mari care cumpără acţiuni Romgaz, însă volumele de bursa de la Bucureşti sunt foarte mici“, a spus un broker.

Acţiunile Romgaz sunt tranzacţionate şi pe  bursa de la Londra, prin intermediul unor instrumente financiare numite GDR-uri.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România şi a raportat în primul trimestru un profit net de 608,3 mi­lioane de lei (135 de milioane de euro), în creştere cu 82,8% faţă de anul trecut.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Dublarea profitului a fost susţinută de scumpirea gazelor ca urmare a imple­mentării calendarului de liberalizare şi de tarifele de înmagazinare mai mari, deşi cantităţile livrate au înregistrat doar o uşoară creştere. 

În primul trimestru al anului 2014 societatea a înregistrat o cifră de afaceri în va­loare de 1,45 miliarde lei (321,8 milioane de euro), comparativ cu 1,16 miliarde lei reali­zată în primul trimestru al anului 2013, rezul­tând o creştere a cifrei de afaceri de 25,33%.

Deşi gazele livrate din producţia internă au înregistrat o creştere uşoară în perioada analizată, creşterea veniturilor din vânzarea de gaze din producţia internă se datorează în cea mai mare parte majorării preţurilor de vânzare conform calendarului de liberalizare la gaze asumat de guvernul României.

Compania a avut de câştigat şi din activitatea de înmagazinare, tot pe seama creşterii tarifelor, în contextul în care capacitatea de înmagazinare este neschim­bată de ani de zile.

Din acest segment, Romgaz a colectat în primul trimestru al anului 157,3 milioane de lei (35 milioane de euro), cu 56% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Romgaz s-a listat pe 12 noiem­brie 2013 la bursa din Bucureşti, în urma unei oferte publice prin care a strâns 390 de mi­lioane de euro de la investitorii de retail şi instituţionali.

Preţul la care au subscris investitorii la ofertă a fost de 30 lei/titlu, iar în prezent acţiunile se tranzacţionează la un preţ de 34,15 lei/titlu, asigurând astfel investitorilor care au subscris la ofertă un randament de 14% fără a include dividendele pe care compania urmează să le plătească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO