Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investiţii au pus ochii pe cash-ul Bursei

Fondurile de investiţii au pus ochii pe cash-ul Bursei

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

13.04.2011, 23:57 29

Un grup de acţionari, în frunte cu fondurile de investiţii aleFranklin Templeton, cere conducerii Bursei de Valori Bucureşti(BVB) reducerea capitalului social la jumătate şi distribuireasumei rezultate de 38,4 mil. lei (9,3 mil. euro) sub formă dedividende extraordinare către cei peste 800 de acţionari.

Greg Konieczny reprezintă în acest moment fondurile FranklinTem­ple­ton, care deţin peste 2% din acţiunile BVB, în Consiliul deAdministraţie al operatorului de piaţă. Tot el, în calitate demanager al Fondului Proprietatea (FP), a cerut recent majorareadividendelor la Conpet Ploieşti. Propunerea de reducere acapitalului BVB este susţinută şi de Erste (acţionarul BCR), carede­ţi­ne aproape 5% din ac­ţiuni, potrivit unor surse dinpiaţă.

La acest demers s-ar putea ralia şi SIF Moldova (SIF2),ac­ţionar cu peste 4% la BVB, şi fondurile de investiţii şi depensii administrate de ING, care controlează cu­mulat 2,3% dincapitalul bursei, dar şi alte bănci mari acţionare ale BVB.Listarea acţiunilor BVB a fost urmată de schim­bări semnificativeîn acţionariat, firmele de brokeraj locale vânzându-şi acţiunilecătre fonduri străine sau către alţi investitori locali, care arputea cere schim­bări inclusiv în conducerea companiei.

"Vineri vom avea şe­dinţa de Consiliu în care vom discutapropunerile primite. Dacă aceste propuneri sunt susţinute deacţionari care de­ţin 5% din capitalul Bursei, atunci ele vor fiînscrise pe or­di­nea de zi a AGA din 29 aprilie", a spus StereFar­ma­che, pre­şe­dintele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO