Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investiţii, pensiile private şi asigurările să finanţeze 15% din PIB

 Fondurile de investiţii, pensiile private şi...

Autor: Roxana Pricop

29.05.2015, 00:08 866

Autoritatea de Supraveghere Fi­nanciară (ASF) are drept obiectiv pentru următorii trei ani ca ponderea pieţelor financiare nonbancare să ajungă la 15% din PIB, faţă de mai puţin de 12% în prezent, în condiţiile în care în prezent finanţarea economiei se ba­zează într-o proporţie covârşitoare pe bănci. Dependenţa ridicată a finan­ţării pe depozite pe termen scurt poate să fie „catastrofală“, a atras atenţia gu­vernatorul BNR Mugur Isărescu.

Ţinta asumată de ASF nu va fi uşor de atins, luând în calcul faptul că în ultimii patru ani ponderea pieţelor fi­nan­ciare (fonduri de investiţii, pensii private şi asigurări) pe care autoritatea le supraveghează a crescut destul de lent de la 9,3% la 11,6% din PIB la fi­nalul anului trecut. Sub monitorizarea ASF se află pieţe financiare de 13,5 miliarde de euro, în timp ce activele secto­rului bancar, aflate sub supra­vegherea Băncii Naţionale a României, sunt de peste şase ori mai mari.  Luând în calcul o creştere estimată a economiei de 3% pe an şi o pondere de 15% din PIB, ar rezulta că pieţele financiare nonban­care aflate sub moni­to­rizarea ASF ar ajunge la o valoare esti­mată de 25 miliarde de euro la finalul lui 2018, potrivit cal­culelor ZF, echivalentul unei creşteri de peste 80% faţă de nivelul de la finalul anului 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO