Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de obligaţiuni stârnesc invidia acţiunilor cu randamente de până la 8,5% în 2014

Fondurile de obligaţiuni stârnesc invidia acţiunilor...

Autor: Roxana Pricop

27.12.2014, 09:00 948

Fondurile de obligaţiuni au înregistrat randamente de până la 8,4% de la începutul anului, de peste două ori mai mult decât dobânda adusă de un depozit bancar şi peste câştigul adus de majoritatea fondurilor de acţiuni.

Fondul ING IR Bond are cel mai ridicat randament, de 8,47%.

În cazul fondului de obligaţiuni al ING două au fost motoarele creşterii. Fondul este înregistrat în Luxemburg, astfel că foloseşte tehnicile de evaluare a instrumentelor din portofoliu după model occidental, în timp ce majoritatea fondurilor de obligaţiuni româ­neşti, cu randamente de 4-6% de la începutul anului, au adoptat o metodă locală de evaluare diferită de cea de pe pieţele externe. Principalele investiţii ale fondului ING sunt titlurile de stat româneşti.

Prin folosirea metodei de evaluare a obligaţiunilor „de marcare la piaţă“ şi nu „de acumulare de dobândă“, fondul de obliga­ţiuni ING a putut câştiga din creşterile de preţ raportate de titlurile de stat în acest an, lucru care nu este însă valabil pentru celelalte fonduri de obligaţiuni româneşti.

Al doilea motor de creştere pentru fond a fost scăderea dobânzilor la titlurile de stat şi creşterea preţurilor. Fondul a mai câştigat şi din creşterea duratei investiţiilor în obligaţiuni. Durata măsoară riscul unei obligaţiuni şi stabileşte de câţi ani este nevoie ca preţul unei obligaţiuni să fie plătit din fluxurile interne de cash pe care le generează obligaţiunea (plăţi de principal şi de dobândă).

Al doilea clasat este fondul Erste Bond Flexible cu un randament de 6,3% de la începutul anului, urmat de fondul Carpatica Obligaţiuni cu o creştere de 5,2% de la începutul anului. Randamentul mediu al fondurilor de obligaţiuni este de 5,2%, în uşoară scădere faţă de câştigul de 6,2% adus de aceste fonduri în 2013.

Peste 147.000 de investitori îşi ţin economiile de 8,1 miliarde de lei în fondurile de obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO