Burse - Fonduri mutuale

Scăderea burselor a lovit fondurile de pensii. Vedeţi aici în ce acţiuni investeşte fondul de pensii la care contribuiţi

Fondurile de pensii au prins gustul dulce-amărui al investiţiilor pe Bursă: în 2008 au profitat de căderea Lehman Brothers, dar acum simt pe propria piele efectele crizei datoriilor

Fondurile de pensii au prins gustul dulce-amărui al investiţiilor pe Bursă: în 2008 au profitat de căderea Lehman Brothers, dar acum simt pe propria piele efectele crizei datoriilor

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

04.10.2011, 00:08 2773

Trimestrul al treilea, considerat cel mai dificil pentru burse de la căderea Lehman Brothers din 2008, a prins cele nouă fonduri locale de pensii private cu investiţii de 715,5 milioane de lei (167 mil. euro) în acţiuni româneşti şi străine.

La finele lunii iunie expunerea pe acţiuni reprezenta circa 13% din averea de 5,37 miliarde de lei (1,25 mld. euro) a celor nouă fonduri, restul de bani fiind investiţi în titluri de stat şi obligaţiuni - plasamente cu risc minim de a înregistra pierderi.

Faţă de finele anului trecut, investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii sunt mai mari cu 35%, în principal graţie achiziţiei de noi titluri, pe fondul intrărilor de capital nou. Fondul Proprietatea, listat la Bursa din Bucureşti pe 25 ianuarie, a atras cele mai consistente investiţii din partea fondurilor de pensii şi a urcat în topul deţinerilor la majoritatea fondurilor.

Fondul de pensii ING, cel mai mare din piaţă după valoarea activelor, avea acţiuni la FP în valoare de 42 mil. lei la finele primului semestru. Acţiunile FP au scăzut cu 18% în T3, astfel că fondul ING a pierdut circa 7,4 mil. lei doar pe această poziţie.

Pe lista de cumpărături a fondurilor în primul semestru s-au aflat şi acţiunile Petrom, cele ale Băncii Transilvania, BRD, titluri care au pierdut peste 21% în trimestrul al treilea.

În perioada 30 iunie - 30 septembrie pieţele de acţiuni au avut parte de una dintre cele mai slabe evoluţii, în condiţiile în care burse mature, precum cele din Franţa şi Germania, au consemnat scăderi de peste 25% în decurs de numai trei luni.

Bursa din Polonia, o destinaţie preferată de fondurile locale de pensii graţie companiilor lichide şi din sectoare de activitate absente de la Bursa din Bucureşti, a scăzut cu 21%, bursa din Austria s-a depreciat cu aproape 30%. Bursa de la Bucureşti a rezistat mai bine veştilor negative privind criza zonei euro şi a pierdut 21,5% în trimestrul al treilea.

Dată fiind expunerea redusă pe acţiuni, fondurile de pensii au fost protejate de corecţii şi au pierdut în medie mai puţin de 1,5% în trimestru al treilea, scăderile portofoliilor de acţiuni fiind compensate de randamentele pozitive ale portofoliilor de titluri de stat şi de obligaţiuni. Cu toate acestea, în trimestrul al treilea 2011, trimestrul reducerii ratingului SUA şi temerilor tot mai mari privind intrarea în default al Greciei, fondurile locale de pensii au înregistrat randamente negative pentru prima dată de la înfiinţare în 2008.

În toamna anului 2008, când falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers a aruncat bursele în colaps, fondurile locale de pensii tocmai îşi construiau portofoliile, astfel că au reuşit să cumpere acţiuni la minime istorice.

Anne-Marie Mancaş, director de investiţii al Generali Fond de Pensii, este de părere că fondurile de pensii investesc pe un orizont lung de timp şi de aceea consideră că nu este relevantă analiza unei performanţe trimestriale a unui fond de pensii care trebuie să genereze randamente pe termen lung pentru pensiile ce vor fi plătite participanţilor din fond abia peste 20 de ani. Pe de altă parte, Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii, explică cum fondurile de pensii au încercat să se protejeze de corecţiile bursiere: "Pentru a ne proteja de corecţii, am investit în active care nu se corelează cu pieţele de acţiuni. Astfel că am cumpă­rat aur fizic. În prezent, expunerea fondului Eureko pe aur este de peste 1% din active". Nu doar corecţiile bursiere fac tot mai dificilă obţinerea de performanţe, ci şi scăderea dobânzilor la depozite şi a randamentelor titlurilor de stat - instrumente care deţin cea mai mare pondere în portofoliile fondurilor de pensii. Eureko este cel mai performant fond în ultimul an cu un randament de 4,67%, sub dobânda adusă de un depozit bancar.

"Este o provocare tot mai mare să identifici acele instrumente financiare care au potenţial de creştere pe termen lung", a spus Valentin Vrânceanu, directorul de investiţii al Alico Pensii.

Mai mult, administratorii fondurilor de pensii se aşteaptă ca situaţia dificilă de pe pieţele financiare să continue, unii dintre aceştia pregătindu-se pentru un default al Greciei. Eureko, fondul de pensii care şi-a crescut expunerea pe acţiuni cu 40%, spune că nu mai cumpără acţiuni.

"Cu siguranţă ne vom reduce expunerea pe acţiuni. Aşa cum arată pieţele, nu avem motive să mai cumpărăm acţiuni. Mă aştept la un default al Greciei în următoarele şase luni care va înrăutăţi şi mai mult situaţia pe burse", a conchis Radu Crăciun.

Peste 5,3 milioane de români contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO