Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de private equity au investit 78 de milioane de euro în companiile româneşti anul trecut

Fondurile de private equity au investit 78 de milioane de...

Autor: Roxana Pricop

12.06.2015, 00:06 653

Fondurile de private equity au investit 78 milioane de euro în companiile româneşti anul trecut, cu 11% mai mult decât în 2013, fiind încă departe de maximele din 2008 când sumele plasate local erau de circa 300 milioane de euro, potrivit statisticilor emise de asociaţia europeană de profil EVCA.

Numărul companiilor în care au investit fondurile de private equity a fost de 19 anul trecut, faţă de 16 companii în 2013. Circa 63% din bani au fost investiţii de tip buy-out, iar circa 30% au fost de tip „creştere“.

O investiţie de tip buy-out vizează achiziţia pachetului majoritar de acţiuni la o companie. Circa 7% din investiţii (5,3 mil. euro) au fost investiţii de tip venture, care vizează companii aflate în primele stadii de dezvoltare (star-up-uri).

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, cele mai mari investiţii au fost atrase de companiile de servicii şi de transport (aproape 50% din totalul investiţiilor).

Exiturile fondurilor de private equity din România au totalizat 42,8 milioane de euro, în creştere cu 19% faţă de anul precedent. Principala metodă de dezinvestiţie a fost vânzarea către un alt fond de private equity.

Fondurile de private equity sunt vehicule de investiţii al căror capital provine de la persoane private sau mari bănci de investiţii precum BERD şi sunt o alternativă pentru companii la clasicele soluţii de finanţare prin intermediul băncii sau al pieţei de capital. Pe lângă capitalul investit, fondurile de private equity se implică şi în conducerea companiei cu scopul eficientizării sau restructurării com­paniei.

În ultimii ani, fondurile de investiţii şi-au redus constant expunerile pe România: în 2008 investiţiile au atins maximul de 294 de milioane de euro, de la 212 milioane de euro în 2007.

În 2009 companiile româneşti au atras investiţii private de 221 miloane de euro, iar în următorii ani investiţiile fondurilor de private equity au scăzut la 119 milioane de euro în 2010 şi la 66 milioane de euro în 2011. Minimul de 28 mil. euro a fost atins în 2012, potrivit unui raport emis de asociaţia europeană de profil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO