Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mixte şi alternative, bestselleruri în Europa

Fondurile mixte şi alternative, bestselleruri în Europa

Autor: Roxana Pricop

04.02.2016, 00:04 198

Industria europeană a fondurilor mutuale a încheiat anul 2015 cu intrări nete de 328,8 miliarde de euro în pro­duse cu orizont de investiţii pe ter­men lung, cele mai mari sume intrând în con­turile fondurilor cu investiţii mixte (95,4 mld. euro) şi în cele ale fondurilor alter­native (89,4 mld. euro), arată un raport realizat de compania Lipper, parte din gigantul Thomson Reuters.

„Se pare că investitorii europeni au căutat surse alternative care să genereze ran­damente apropiate de cele ale obli­ga­ţiunilor“, spun autorii raportului.

Fondurile de acţiuni se situează pe locul al treilea cu intrări nete de 79,8 mi­liarde de euro, iar fondurile de obli­ga­ţiuni sunt pe locul al patrulea cu intrări nete de 64,7 mld. euro, potrivit Lipper. Pie­ţele dezvoltate de acţiuni au cres­cut pu­ternic anul trecut. De exem­plu, bursa ger­mană a avansat cu peste 10%. Pe piaţa locală, intrările nete în fon­durile mu­tuale au fost de 338 mil. euro, potrivit rapor­tărilor emise de Aso­ciaţia Ad­minis­tratorilor de Fonduri. Fon­durile de obligaţiuni au fost cele mai vândute. Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,1%.

Analizând situaţia din Europa, fon­du­rile domiciliate în Luxemburg au atras cel mai mare volum de bani noi de la investitori, respectiv 212 miliarde de euro. Urmează Irlanda cu 68,4 miliarde de euro. Cele două state sunt consi­de­rate un fel de Mecca al fondurilor mu­tuale, mulţi administratori alegând să îşi înregistreze fondurile acolo graţie pro­cedurilor rapide, flexibile şi ieftine de autorizare şi funcţionare.

Fondurile germane au atras 22,3 mi­liarde de euro. Din fondurile spaniole, in­vestitorii au retras 3,5 miliarde de euro, iar din cele maghiare investitorii au re­tras 2,3 miliarde de euro. Fondurile din Polonia şi Austria au raportat de ase­menea retrageri nete, potrivit Lipper.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO