Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au cumpărat titluri de stat de jumătate de miliard în T1. În acţiuni au plasat de şapte ori mai puţin

Fondurile mutuale au cumpărat titluri de stat de...

Autor: Roxana Pricop

16.04.2015, 00:08 368

Fondurile mutuale aveau investiţii de peste 11 miliarde de lei în titluri de stat la finalul primului trimestru, cu 470 milioane de lei mai mari decât la finalul anului trecut, mare parte din creştere provenind din achiziţiile de titluri de stat făcute în acest interval.

Cel mai mare portofoliu de titluri de stat îl avea fondul de obligaţiuni Erste Bond Flexible, cu o expunere de 3,8 miliarde de lei. Urmează fondul Raiffeisen Ron Plus cu plasamente de 1,5 miliarde de lei în titluri de stat şi fondul de obligaţiuni ING IR Bond cu o expunere de 1,1 miliarde de lei pe aceste instrumente financiare. În acţiuni, cele peste 70 de fonduri mutuale aveau plasamente de 880 milioane de lei, cu 70 milioane de lei mai mult decât la începutul anului. Cum bursa de la Bucureşti a stagnat în primul trimestru, cel mai probabil creşterea expunerii a provenit din noile achiziţii făcute de fonduri.

Cel mai mare portofoliu de acţiuni, în valoare de 450 milioane de lei la finalul lunii martie, aparţine fondului de acţiuni ING IR Equity. Fondul investeşte peste 60% din activele de 467 milioane de lei pe bursa de la Bucureşti, iar restul pe pieţele din regiune (Polonia, Ungaria).

Urmează fondul de acţiuni BT Maxim cu un portofoliu de 57 milioane de lei plasat în companii listate local. La finalul lunii martie, mai bine de jumătate din activele fondurilor mutuale sunt investite în titluri de stat, alte 23% în depozite bancare şi doar 4% din active în acţiuni. După structura investiţiilor, fondurile mutuale sunt în principal finanţatori ai deficitului bugetar al statului şi mai puţin al com­paniilor private listate la bursă.

Apetitul redus pentru risc al inves­titorilor în fon­duri şi faptul că majo­ritatea investitorilor provin din rândul depo­nen­ţilor în de­po­zi­te bancare îi fac pe ma­­na­gerii de fonduri să plaseze banii pe care îi strâng de la investitori în instru­mente cu risc redus aşa cum sunt titlurile de stat şi depozitele bancare, şi mai puţin în acţiuni care expun investitorii la riscuri ridicate. În plus, piaţa de instrumente cu venit fix este mult mai dezvoltată decât piaţa de acţiuni, oportunităţile de investiţii fiind mult mai diversificate şi mai lichide decât pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO