Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au detronat SIF-urile şi Fondul Proprietatea

Fondurile mutuale au detronat SIF-urile şi Fondul...

Autor: Roxana Pricop

14.10.2015, 00:07 1548

Averea fondurilor mutuale locale de 19,6 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro) a depăşit-o pe cea a SIF-urilor şi Fondului Proprie­tatea pentru prima oară în două­zeci de ani, semnalizând că eco­nomiile plasate activ de românii de rând au un cuvânt tot mai greu de spus pe pieţele financiare.

„Fondurile mutuale sunt în principal creditori ai statutului nu finanţează economia reală prin plasamente în acţiuni şi obligaţiuni corporative“, a spus Mihai Căruntu, analist la BCR.

Schimbarea de lider este importantă pentru că SIF-urile şi FP au fost înfiinţate de stat ca ve­hicule de privatizare în masă sau de retrocedări, iar acţionarii acestora au ajuns investitori pe bursă fără să ştie.

Spre deosebire de acestea, fon­­durile mutuale sunt înfiinţate şi administrate de companii private. Fondurile au atras eco­nomiile populaţiei în căutare de plasamente mai profitabile ca alternativă la depozitele bancare.

Detronarea SIF-urilor şi a FP a avut loc în contextul în care activele fondurilor mutuale s-au mul­tiplicat de 3,5 ori în ultimii cinci ani, interval în care activele SIF-urilor şi cele ale Fondului Proprietatea s-au re­dus în prin­cipal din cauza vân­zărilor de active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO