Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au finanţat băncile cu 1,5 mld. euro în plină criză a datoriilor. Companiile româneşti au primit mărunţiş

Fondurile mutuale au finanţat băncile cu 1,5 mld. euro în plină criză a datoriilor. Companiile româneşti au primit mărunţiş

Autor: Roxana Pricop

12.10.2011, 00:08 472

Criza datoriilor suverane a transformat investitorii în fondurile mutuale în finanţatori ai băncilor şi statului român, cu investiţii în valoare de 6,5 miliarde de lei (1,5 mld. euro) în depozite şi obligaţiuni. Doar 3% din averea de 7 miliarde de lei a fondurilor este plasată în companii româneşti listate.

Cele 60 de fonduri mutuale româneşti au strâns o avere de 7 miliarde de lei de la peste 236.000 de investitori. La finele lunii septembrie cele mai mari investiţii ale fondurilor erau obligaţiunile care au atras aproape 49% din activele de 7 miliarde de lei. Circa 44,4% din active erau depozitate la bănci sau ţinute sub formă de lichidităţi.

Fondurile aveau investiţii de doar 3% din active în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. Ponderea acţiunilor în activele nete ale fondurilor mutuale, de doar 3%, este la minim istoric, mult sub nivelul de 21% din active înregistrat în toamna anului 2008, când a avut loc falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers.

Ponderea mică a acţiunilor în structura investiţiilor se explică în principal prin faptul că în ultimii trei ani doar în fondurile monetare şi de obligaţiuni au intrat bani noi.

Din 2008 până în prezent investitorii au venit cu circa 5 miliarde de lei în fondurile monetare şi de obligaţiuni. Aceste fonduri nu investesc în acţiuni pentru că au un profil redus de risc şi plasează banii investitorilor în obligaţiuni şi depozite. Mai mult, deşi din septembrie 2008 au trecut trei ani, iar bursa a pierdut circa 15%, valoarea investiţiilor în acţiuni este la acelaşi nivel ca acum trei ani, de circa 200 milioane de lei, în timp ce plasamentele în obligaţiuni şi depozite sunt de zece ori mai mari.

Sumele mari plasate în obligaţiunile şi depozitele bancare scot la iveală faptul că că fondurile mutuale au finanţat deficitul bugetar prin achiziţia de titluri de stat, au împrumutat băncile străine atunci când au cumpărat obliga­ţiuni corporatiste emise de acestea, au alimentat cu lichidităţi băncile locale atunci când au plasat în depozite bancare, însă nu şi-au mai crescut investiţiile în companii româneşti listate având în vedere că deţinerile de acţiuni au rămas la aproape acceaşi valoare ca în 2008.

Acţiunile au scăzut puternic în ultimii trei ani, în timp ce obliga­ţiunile şi depozitele au ajutat fondurile să obţină randamente şi de 40% în ultimii trei ani. "Aşa cum arată structura investiţiilor, putem spune că fondurile mutuale finanţează băncile locale şi străine prin plasamentele în depozite şi obligaţiuni şi nu companiile româneşti. Dacă fondurile de monetare şi de obligaţiuni vor continua să atragă intrări nete în ritmul ultimilor luni, ne putem aştepta ca ponderea acţiunilor în structura investiţiilor să scadă sub 3% din active", a spus Radu Hanga, directorul general al societăţii BT Asset Management, administratorul celui mai mare fond de acţiuni BT Maxim, cu active de 40 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO