Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au scris istorie în 2013: randamente cât de cinci ori dobânda bancară şi peste 3,5 mld. lei atrase de la investitori

Fondurile mutuale au scris istorie în 2013: randamente...

Autor: Roxana Pricop

14.01.2014, 19:03 1665

Anul 2013 a fost anul în care fondurile mutuale au sfidat din nou criza. Activele nete totale au crescut cu 4,1 miliarde de lei, până la 12,98 miliarde de lei. Aportul principal la creşterea industriei din 2013 l-au avut sumele noi de bani atrase de la investitori, respectiv de 3,5 miliarde de lei. Restul de 600 de milioane de lei îl reprezintă câştigurile cumulate înregistrate de cele 64 de fonduri mutuale din investiţiile pe care acestea le fac în titluri de stat, obligaţiuni, depozite bancare şi acţiuni.

„Fondurile mutuale au ajuns la o dimensiune la care pot juca un rol important în economie. În prezent, pentru că titlurile de stat sunt printre cele mai mari investiţii ale fondurilor mutuale, finanţăm deficitul bugetar şi suntem un investitor de calibru în obligaţiunile emise de Trezoreria statului. Sperăm însă ca în anii următori să finanţăm şi sectorul privat prin creşterea investiţiilor în acţiuni emise de companiile listate la bursa din Bucu­reşti“, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, lider pe piaţa de fonduri cu active în gestiune de 5,9 miliarde de lei.

În ce fonduri mutuale au intrat cei mai mulţi bani anul trecut

Jumătate din activele industriei sunt concentrate de fondurile de obligaţiuni, care au fost în 2013 cele mai populare fonduri în rândul investitorilor. Fondurile cu strategii conservatoare de investiţii, denominate în lei şi în euro, deţin o cotă de piaţă de 40% din activele totale ale industriei. Iar fondurile de acţiuni şi cele diversificate deţin o cotă de sub 4%. Astfel că după modul în care era împărţită piaţa fondurilor mutuale la finalul anului 2013 rezultă că 9 din 10 lei economisiţi într-un fond mutual sunt plasaţi într-un fond cu o strategie de conservatoare de investiţii aşa cum sunt fondurile de obligaţiuni.

Proporţiile se păstrează şi în cazul investitorilor. Fondurile de obligaţi au cel mai numeros portofoliu de clienţi (130.000 de investitori dintr-un total de 271.000 de investitori în fonduri mutuale).

Profilul celor peste 271.000 de investitori în fondurile mutuale este cel al unor persoane preocupate în principal de conservarea veniturilor şi mai puţin de randamente, cu aşteptări de randamente uşor peste cele aduse de depozitele bancare şi la început de drum în cariera de investitori.

Cel mai mare fond mutual, Erste Bond Flexible a ajuns la finalul anului 2013 la un volum de active record de 5,6 miliarde de lei, cu 1,9 miliarde de lei mai mult decât la începutul anului. Erste Bond Flexible este un fond de obligaţiuni şi a atras în 2013 intrări nete de 1,6 miliarde de lei, adică jumătate din totalul intrărilor nete atrase de întreaga industrie anul trecut.

Al doilea cel mai vândut fond de obligaţiuni a fost BT Obligaţiuni, care în 2013 a atras 193 de milioane de lei. Sume importante de bani au atras şi fondurile Simfonia 1 (260 mil. lei), BRD Euro Fond (296 mil. lei) şi Raiffeisen Ron Plus (231 mil. lei). Toate aceste fonduri sunt gestionate de administratori care fac parte din grupuri bancare (BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen) care beneficiază din plin de sprijinul reţelelor bancare în operaţiunile de vânzare. Cele mai mari sume atrase de fondurile de acţiuni, fonduri ce expun investitorii unui grad ridicat de risc, dar şi de câştig, au fost de ordinul a câteva milioane de lei. OTP Avantis a atras 5,5 mil. lei de la investitori anul trecut, iar BT Maxim a atras 5,25 milioane de lei, sume extrem de mici în condiţiile în care anul 2013 a fost bun pentru investiţiile în acţiuni, iar pe bursă au avut loc două listări importante – Nuclearelectrica şi Romgaz.

Ce fonduri au adus cele mai mari câştiguri în 2013

Dacă fondurile cu profil de risc conservator conduc în clasamentul celor mai mari sume atrase de la investitori, fondurile de acţiuni ocupă primele locuri în clasamentul celor mai mari randamente. Fondul de indice Certinvest BET FI Index a obţinut un randament de 30,5% în 2013, cel mai mare din rândul fondurilor de acţiuni. Pe locul secund se află fondul Certinvest BET Index cu un randament de 27,8%. Ambele fonduri au marcat randamente peste evoluţia indicelui reper pentru că au inclus în randamente şi dividendele plătite de companiile incluse în indice. Indicele BET-FI, al Fondului Proprietatea şi al celor cinci SIF-uri, a crescut cu 23% anul trecut, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de pe bursă, a avansat cu 26%. Cel mai performant fond de acţiuni administrat activ este Raiffeisen Acţiuni cu un câştig de 21,2% în 2013, sub cel al indicelui BET. Câteva fonduri de acţiuni au adus însă pierderi investitorilor în 2013, confirmând că aceste investiţii au un risc ridicat. Fondurile de acţiuni Active Dinamic şi Omninvest au raportat pierderi de circa 6% în 2013.

Din categoria fondurilor de obligaţiuni, cele mai performante fonduri sunt ING Romanian Bond cu un randament de 7,4%, obţinut prin investiţii în titluri de stat româneşti, dar şi străine. Spre comparaţie, un depozit bancar pentru 12 luni deschis la începutul anului ar fi adus o dobândă de până la 6%. Pe locul următor se situează Erste Bond Flexible cu un randament de 7,36% şi Carpatica Obligaţiuni cu un plus de 7,36%.

Fondurile care îmbină investiţiile în acţiuni cu cele în obligaţiuni au obţinut randamente de 16,7% (fondul Erste Balanced).

Din categoria fondurilor denumite oficial „altele“ se remarcă fondul denominat în euro Audas Piscator cu un randament de 33,3% în euro anul trecut, obţinut prin pariul pe deprecierea francului elveţian.

Randamente ridicate au obţinut şi fondurile de investiţii internaţionale cu expunere pe bursele străine. Sprijinite de creşterile puternice înregistrate de pieţele mature de acţiuni (SUA, Germania), fondurile internaţionale de acţiuni distribuite local au adus randamente de până la 33,65%, cum este cazul fondului European Potential cu investiţii în acţiuni emise de companiile europene cu capitalizare mică.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO