Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au strâns 111 mil. lei de la investitori în noiembrie

Fondurile mutuale au strâns 111 mil. lei de la...

Autor: Roxana Pricop

11.12.2015, 00:05 453
Fondurile mutuale au închis luna noiembrie cu intrări nete de 111 milioane de lei, valoarea totală a sumelor atrase de la investitori urcând astfel la 1,1 miliarde de lei în primele zece luni din an, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Adminis­tratorilor de Fonduri (AAF).

Spre comparaţie, intrările nete raportate de fondurile mutuale în acelaşi interval al anului trecut au fost de patru ori mai mari, respectiv 4 mi­liarde de lei.

Scăderea su­melor noi de bani atra­se de la inves­titori a avut loc în contextul în care fondurile de obli­gaţiuni, în trecut cele mai populare în rândul investi­torilor graţie gradului redus de risc, au devenit mai puţin atractive din cauza adoptării une noi metode de evaluare a obligaţiunilor în care investesc. Mai exact, unii adminis­tratori de fonduri au trecut la metoda „marcării la piaţă“, care face fondurile de obligaţiuni mai expuse la condiţiile din piaţă, deci şi la scăderi atunci când dobânzile cresc. Prin metoda „veche“ a acumulării de do­bândă, fondurile de obligaţiuni rapor­tau creşteri con­stante, fiind imune la volatilitatea din piaţă.

În luna noiembrie, mare parte din sumele noi de bani (75 mil. lei) au intrat în conturile fondurilor înca­drate la categoria „altele“. Fondurile BT Obligaţiuni şi BT Euro Obli­gaţiuni, încadrate la categoria altele, au raportat intrări nete de 69 mil. lei. În fondurile de obligaţiuni, investitorii au plasat 22 mil. lei luna trecută. Spre comparaţie, în noiembrie 2014 sumele atrase de fondurile de obli­gaţiuni erau de 133 mi­lioane de lei.

Activele totale ale fondurilor mutuale au ajuns la 20,5 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie, în creştere cu 12,4% faţă de începutul anului. Mare parte din avans a fost alimentat de sumele noi de bani atrase de la investitori. Numărul de investitori în fonduri este de 324.000, cu 6% peste nivelul de acum un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO