Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au tras 568 mil. lei din exodul din depozite

Fondurile mutuale au tras 568 mil. lei din exodul din...

Autor: Roxana Pricop

12.02.2015, 00:06 304

Fondurile mutuale au raportat intrări nete de 568 milioane de lei (129 mil. euro) în ianuarie, cel mai ridicat nivel lunar de subscrieri din ultimul an, în condiţiile în care românii au căutat alternative la depozitele bancare remunerate cu dobânzi de sub 3% pe an.

În ultimele 12 luni, fondurile mutuale au raportat un randament mediu de 3,4% (performanţă netă din care au fost scăzute comisioanele de administrare), cu un maxim de 14% în euro atins de fond Audas Piscator.

Graţie intrărilor nete din luna ianuarie, fondurile mutuale locale au ajuns la active nete record de 18,9 miliarde de lei (4,3 mld. euro). Mare parte din banii atraşi de fonduri luna trecută, respectiv 358 mil. lei, au intrat în conturile fondurilor cu strategii conservatoare de investiţii, considerate un proxim al depozitelor bancare pentru că expun investitorii la riscuri reduse. Alte 202 milioane de lei au intrat în conturile fondurilor de obligaţiuni şi doar 2,9 milioane de lei în fondurile cu investiţii în acţiuni.

La finalul lunii ianuarie, peste 312.000 de investitori îşi ţin economiile în fonduri mutuale, din care 240.000 de investitori sunt clienţi ai fondurilor cu risc scăzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO