Burse - Fonduri mutuale

Fondurile străine de acţiuni vândute la Bucureşti au randamente de 30% la 12 luni. Investiţiile în Rusia şi America Latină au adus cele mai mari câştiguri. Fondurile româneşti au randamente de trei ori mai mici

Fondurile străine de acţiuni vândute la Bucureşti au...

Autor: Liviu Popescu

12.10.2016, 00:08 1527

Fondurile străine de acţiuni, distri­bui­te pe piaţa locală, au obţinut ran­damente de până la 29% în ul­timele 12 luni, chiar şi de trei ori pes­te randamentul obţinut de un fond românesc de acţiuni. Fondul Raiffeisen Russland, care activează în Rusia, afişează cel mai mare randament, de 29%, urmat de un fond din America Latină cu 23%.

„Aceste fonduri străine activează pe pieţe care au scăzut mult în 2015 şi au revenit puter­nic ulterior. Dacă ne uităm la ultimele 36 de luni, performanţele sunt slabe“, explică Ronnie Khreis, analist la Intercapital.

Cel mai performant fond românesc de ac­ţiu­ni, BT Maxim, cu randament de 10%, se cla­sea­ză pe locul 20 în topul descrescător al ran­damentelor în perioada septembrie 2015 -septembrie 2016.

Şi la clasamentul fondurilor de obligaţiuni în faţă ies tot jucătorii străini, cu randamente de 15,5% în perioada septembrie 2015 - sep­tem­brie 2016, în timp ce primul fond românesc de obligaţiuni în funcţie de randament afişează 5%, potrivit datelor Asociaţiei Adminis­tra­torilor de Fonduri (AAF).

Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB-Brokers, consideră că bursa de la Bucureşti a mers mult mai slab decât cele din afară, şi de aici şi această discrepanţă între randamente. „La Bucureşti, probabil că investitorii s-au orien­tat spre titlurile cele mai lichide, care au avut evoluţii inferioare celor mai puţin lichide“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO