Burse - Fonduri mutuale

Fondurile străine de investiţii şi-au impus fără probleme agenda şi candidaţii la conducere

Fondurile străine de investiţii şi-au impus fără probleme agenda şi candidaţii la conducere

Autor: Andrei Chirileasa

07.04.2012, 10:20 1148

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Fondul Proprietatea (FP) se anunţa foarte interesantă, având în vedere că pe ordinea de zi au fost puse propuneri primite de la cei mai mari acţionari ai fondului, care cel puţin aparent aveau ţinte diferite.

Pe de o parte, urmaşii fostului industriaş interbelic Nicolae Malaxa, care deţin împreună peste 6% din acţiunile fondului primite ca despăgubire pentru uzinele bunicului lor confiscate de comunişti, propuneau listarea FP pe bursa din Varşovia, punând astfel oficial în discuţie o propunere de anul trecut a administratorului Franklin Templeton.

Pe de altă parte, fondul de hedging american Elliott, cel mai mare acţionar al FP cu aproape 14% din acţiuni, propunea comisioane suplimentare pentru a motiva administratorul Franklin Templeton să vândă din active şi să distribuie banii acţionarilor, care ar putea însemna o schimbare radicală în strategia de administrare a FP, susţinută până acum de Templeton, care viza reinvestirea banilor obţinuţi din vânzări de active.

Aşadar, cel puţin aparent, Elliott şi acţionarii care susţin pe Templeton aveau ţinte diferite. Poziţia City of London, administratorul de fonduri britanic care a ajuns să deţină 7% din FP, era foarte importantă în tranşarea disputei.

În final însă, toate propunerile celor trei acţionari au trecut cu o largă majoritate. Astfel, s-a aprobat de principiu listarea FP la Varşovia, deşi Templeton nu a găsit încă o soluţie practică pentru realizarea acesteia şi s-a aprobat şi recompensarea suplimentară a Templeton pentru sumele pe care le va distribui acţionarilor din vânzarea de active.

Astfel, Templeton va încasa 1,5% din sumele pe care le va distribui în acest an şi anul viitor acţionarilor sub formă de dividende suplimentare sau prin programe de răscumpărări de acţiuni, sume care vor rezulta din vânzări de active. Asta pentru că strategia fondului prevede deja ca profiturile realizate de fond din dividendele încasate de la companii din portofoliu şi din dobânzi vor fi distribuite automat acţionarilor.

Această nouă clauză din contractul de administrare stimulează Franklin Templeton să vândă active din portofoliul FP şi să distribuie banii acţionarilor în loc să-i reinvestească, ceea ce ar trebui să reducă discountul la care se tranzacţionează acţiunile FP, cel puţin teoretic, conform argumentării puse la dispoziţie de Elliott. Practic, această reţetă ar duce pe termen lung la lichidarea fondului, deşi reprezentanţii Templeton au dat ieri asigurări acţionarilor prezenţi la AGA că nu se urmăreşte acest lucru.

Discursul polonezului Piotr Rymaszewski, unul dintre candidaţii propuşi de Elliott pentru Comitetul Reprezentanţilor, lasă să se întrevadă însă adevăratele intenţii ale fondului de hedging american.

"Am studiat în SUA. În Polonia am lucrat ca advisor în sectorul public, la Ministerul Finanţelor, şi pentru agenţii americane. Am lucrat apoi ca manager de fond în două fonduri de privatizare poloneze (un fel de SIF-uri - n.red.) şi am restructurat portofoliul acestor fonduri, iar în final am trecut la lichidarea portofoliului, adică am vândut activele şi am distribuit banii acţionarilor. Asta ne-a ajutat să avem cel mai mic discount la preţul de tranzacţionare al acţiunilor dintre fondurile de privatizare poloneze listate pe bursa din Varşovia", s-a recomandat polonezul, care în prezent reprezintă un fond de investiţii imobiliar controlat de Elliott.

El a fost ales cu circa 90% din voturi pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor, la fel ca şi celălalt candidat propus de Elliott, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank. Van Groningen nu a stat însă până la prezentarea candidaţilor şi a fost votat în lipsă.

Acţionarii FP l-au mai ales în Comitetul Reprezentanţilor pe Julian Healy, un consultant britanic propus de City of London, care s-a recomandat însă ca administrator independent.

"Sunt un membru independent, nu am niciun interes în acţionariatul FP. Am studiat limbi slave, nu şi româna, şi am locuit mult timp în Praga, de unde am vizitat şi România. Am administrat un fond al JP Mogran, iar mai recent am lucrat câţiva ani pentru BERD, iar acum nu sunt angajat de nimeni şi sunt membru neexecutiv în boardurile mai multor instituţii financiare", s-a recomandat Healy, care a încercat să arate că el reprezintă toţi acţionarii fondului. La finalul AGA, el a discutat mai mult timp cu reprezentanţii Elliott.

Nici Healy şi nici Rymaszewski nu au dorit să facă vreun comentariu după AGA, refuzând să fie fotografiaţi, pe motiv că "nu sunt în cea mai bună ţinută astăzi".

Cei doi şi Van Groningen li se alătură lui Sorin Mîndruţescu, CEO-ul Oracle România, şi lui Cristian Buşu, fostul director economic al FP, în Comitetul Reprezentanţilor. Mîndruţescu, membru în CR din septembrie 2010, şi Buşu, care a ajuns în acest comitet cu sprijinul statului, nu au fost revocaţi de acţionari. Cristian Buşu este director la Marfin Bank şi a fost susţinut de fondurile străine de investiţii, deşi la alegerile trecute a candidat din partea Ministerului de Finanţe.

Pentru un loc în Comitetul Reprezentanţilor au mai candidat Liviu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova, care este cel mai mare acţionar instituţional român al FP, cu 1,6% din acţiuni, şi Victor Cionga, bancher de investiţii, care a fost susţinut de omul de afaceri Valentin Vişoiu, dar niciunul nu a primit suficiente voturi pentru a fi ales.

Rezultatul AGA arată că fondurile de investiţ ii străine deţin controlul complet asupra FP, iar strategia viitoare a fondului pentru activele de 3,6 mld. euro depinde de deciziile acestora. Franklin Templeton a mandatat deja banca americană Citigroup să găsească investitori pentru participaţiile minoritare deţinute de fond la filialele de distribuţie a energiei electrice controlate de Enel, E.On şi de Electrica şi pentru distribuţiile de gaze E.On Gaz şi GDF Suez (Distrigaz Sud).

Micii acţionari locali, care deţin o treime din capitalul FP, nu au niciun membru în Comitetul Reprezentanţilor, care urmăreşte activitatea Templeton, şi nu le mai rămâne decât să-şi strige nemulţumirea în adunările generale ale acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO