ZF 24

Fostul ambasador al SUA, susţinut în boardul Fondul Proprietatea de un fond de hedging. Un loc în board este plătit cu 20.000 de lei brut, adică 5.000 de dolari

Mark Gitenstein, 70 de ani, a fost ambasador al SUA la Bucureşti din 2009 până în 2012. În prezent, el este consilier special pentru practica privind guvernul şi comerţul global la biroul din Washington al firmei de avocatură Mayer Brown

Mark Gitenstein, 70 de ani, a fost ambasador al SUA la Bucureşti din 2009 până în 2012. În prezent, el este consilier special pentru practica privind guvernul şi comerţul global la biroul din Washington al firmei de avocatură Mayer Brown

Autor: Roxana Pricop

14.03.2016, 00:08 1274

Acţionarii Fondului Pro­prie­tatea trebuie să aleagă doi noi membri în comitetul reprezentanţilor pe 26 aprilie, având în vedere că mandatele lui Mark Gitenstein şi Sorin Mîndruţescu, şeful Oracle România, urmează să expire. Comitetul reprezentanţilor suprave­ghea­ză modul în care sunt administrate activele de 11,6 miliarde de lei ale fondului de către Franklin Templeton. Până în prezent singura candidatură este cea a lui Mark Gitenstein, de pro­fesie avocat şi fost ambasador al SUA la Bucureşti din 2009 până în 2012. El a fost propus pentru un nou mandat de trei ani de fondul Newtyn Partners, cu active de peste 800 mil. dolari.

Newtyn Partners este investitorul ca­re a cerut în toamna anului trecut ală­turi de fondul de pensii private NN (fost ING Pensii) redeschiderea nego­cie­rilor dintre grupul de distribuţie Electrica şi Fondul Proprietatea pentru achiziţia participaţiilor minoritare pe care fondul le deţine la filialele gru­pu­lui. Fondul de hedging este acţionar şi la Electrica, cu 1,9% din capital. Deţinerile Newtyn Partners la FP nu sunt publice.

Remuneraţia brută lunară a unui membru de CR este de 20.000 de lei. Anul trecut, comitetul a ţinut 12 şe­dinţe, din care 4 au fost tele­conferinţe.

Gitenstein a fost ales pentru prima oară în boardul FP în aprilie 2013, atunci candidând din partea City of London, în 2013 al doilea cel mai mare acţionar al FP.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în anul 2005 pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari ale căror imobile au fost confiscate de regimul comunist şi care nu mai puteau fi retrocedate în natură. Din cauza funcţionarilor publici corupţi, puţini dintre foştii proprietari au fost despăgubiţi prin acţiuni, cea mai mare parte a acţiunilor FP intrând pe mâinile fondurilor străine de investiţii.

În prezent, cel mai mare acţionar al FP este fondul american de hedging Elliott Associates, cu o participaţie de circa 20% din capital. Fondul a cum­părat acţiuni şi de pe piaţa gri, şi de la bursă. Fondul Proprietatea a fost cea mai mare afacere din ultimul deceniu, iar acum mai multe dosare privind neregulile din pro­cedurile de despă­gubire sunt pe masa DNA .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO