Burse - Fonduri mutuale

Fostul ministru Vasile Puşcaş, în CA-ul Băncii Transilvania

Fostul ministru Vasile Puşcaş, în CA-ul Băncii Transilvania

Autor: Stefan Musgociu

18.04.2012, 00:04 1662

Vasile Puşcaş, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene şi negociator-şef al României cu UE, a depus singura candidatură pentru locul în Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Transilvania (TLV) rămas vacant după demisia lui Robert Rekkers din funcţiile de membru CA şi director general.

Termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat joi, 12 aprilie.

La începutul lui 2010, Banca Transilvania a anun­ţat că Puşcaş este senior adviser pentru programe europene pe lângă bancă.

Din CA mai fac parte Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii băncii, care este preşedinte, Roberto Marzanati din partea BERD, Peter Franklin, actualul director general interimar, Carmen Retegan, directorul general al Verida Credit - companie specializată în credite ipotecare, Radu Palagheanu, un alt fondator al băncii şi Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

Vasile Puşcaş a fost numit în decembrie 2008 în funcţia de secretar de stat la Departamentul Pentru Afaceri Europene (DAE), iar la începutul anului 2009 coaliţia aflată atunci la guvernare, PDL-PSD, a decis schimbarea titulaturii acestuia în şef de departament cu rang de ministru. În octombrie 2009 Puşcaş a plecat de la conducerea DAE, odată cu ieşirea PSD de la guvernare.

Puşcaş a ocupat în perioada decembrie 2000-decembrie 2004 funcţia de ministru delegat în Guvernul Năstase şi a fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.

Locul în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania este vacant după ce în ianuarie Robert Rekkers a demisionat din funcţiile de membru CA şi director general.

Numirea lui Puşcaş trebuie validată de AGA convocată pentru 27 aprilie.

În aceeaşi AGA, acţionarii vor analiza propunerile administratorilor băncii de majorare a capitalului social cu 129,3 mil. lei, la 1,903 mld. lei, prin capitalizarea profitului de anul trecut, precum şi o emisiune de obliga­ţiuni convertibile de 30 mil. euro.

Acţionarii vor discuta în aprilie şi rezultatele financiare înregistrate de bancă anul trecut şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Banca Transilvania a înregistrat anul trecut un profit net de 131,8 mil. lei (31 mil. euro), cu 35% peste câştigul din 2010, pe fondul continuării creşterii creditării şi veniturilor din dobânzi şi scăderii cheltuielilor cu provizioanele.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli întocmit pe standardele IFRS, Banca Transilvania estimează pentru acest an un profit brut în creştere cu 20%, la 334,7 mil. lei (76,5 mil. euro), şi o majorare a activelor cu 11%, la 28,53 mld. lei (6,52 mld. euro).

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,7%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc SIF Moldova, SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Acţiunile Băncii Transilvania au închis ieri la preţul de 1,21 lei, capitalizarea băncii fiind de 491 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO