Burse - Fonduri mutuale

FP face revoluţie în indicii Bursei: va avea 20% din BET şi 30% din BET-FI

FP face revoluţie în indicii Bursei: va avea 20% din BET şi 30% din BET-FI

Autor: Andrei Chirileasa

17.03.2011, 23:56 74

Acestea sunt cele mai mari schimbări produse în ultimii ani înindicii Bursei. FP va avea începând de luni o pondere de aproape20% în indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importantezece companii listate la Bursă, şi va reprezenta 30% din indiceleBET-FI, care a fost rezervat până în prezent exclusiv societăţilorde investiţii financiare (SIF).

Este pentru prima dată când indicii BET şi BET-FI vor avea ocomponentă comună, ceea ce va putea determina o corelaţie maiputernică între aceştia. În ultimii ani, între cei doi indici nu aexistat o corelaţie foarte puternică, în condiţiile în careindicele BET-FI a fost influenţat semnificativ şi de factoripolitici, cum ar fi proiectul privind eliminarea sau majorareapragului de deţinere la SIF-uri. De exemplu, anul trecut indiceleBET a câştigat 12%, în timp ce BET-FI a pierdut 8%.

Introducerea FP în indicii bursieri ar putea acţiona şi ca unfactor de stabilitate pentru aceştia, având în vedere căoscilaţiile zilnice ale titlurilor fondului au fost în ultima lunămult mai reduse decât cele ale indicilor. În cazul FP, variaţiilezilnice depăşesc rar 1%, în timp ce pentru indici oscilaţii de 2%sunt ceva obişnuit.

Rămâne de văzut în ce măsură titlurile FP vor contribui laperformanţele indicilor din acest an. De la listare, pe 25ianuarie, titlurile fondului au pierdut circa 8,6%. În acelaşiinterval, BET a câştigat 1,1%, iar BET-FI a crescut cu 8,7%.

După introducerea FP, indicele BET va fi dominat de patrucompanii care vor avea o pondere de aproape 80%. Ponderea Transgazîn structura indicelui a scăzut de la 17% la mai puţin de 8%, iarTranselectrica a scăzut de la 8% sub 4%.

Titlurile Bursei de Valori (BVB) vor debuta şi ele în BET, cu opondere de 3,9%. În schimb, au fost eliminate acţiunile Condmag şiDafora.

În BET-FI, până acum SIF Oltenia (SIF5) era cea mai importantăcomponentă, cu o pondere de 25%. După intrarea FP, SIF Oltenia vamai avea 17,8% din BET-FI, iar ponderea SIF Moldova (SIF2) vascădea la 14,9%, de la 21,3%. Celelalte trei SIF-uri vor aveafiecare între 12% şi 13%. În indicele BET-XT, care urmăreşte celemai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, FP va avea 15%, la fel caBRD şi Petrom, iar în indicele general al Bursei BET-C titlurile FPvor avea o pondere de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO