Burse - Fonduri mutuale

FP se duce la Varşovia pentru că acolo sunt mai mulţi bani

FP se duce la Varşovia pentru că acolo sunt mai mulţi bani

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

07.07.2011, 00:06 542

Franklin Templeton, administratorul activelor de 4 miliarde deeuro ale Fondului Proprietatea (FP), a decis să ducă Fondul peBursa de Valori din Varşovia, pentru că pe piaţa poloneză sunt maimulţi bani şi şanse mai mari ca preţul acţiunilor să crească.

Drept reacţie, brokerii locali au declarat că prin listarea FPla Varşovia "va dispărea jumătate din piaţa de la Bucureşti". Bursadin Varşovia are o capitalizare de peste 200 mld. euro, de pestezece ori mai mare decât a Bursei de la Bucureşti.

Administratorul recomandă acţionarilor ca listarea secundară săaibă loc în primul trimestru din 2012 şi să fie combinată cu oofertă de până la 10% din acţiunile existente ale Fondului.Propunerea de listare secundară va fi supusă spre aprobareComitetului Reprezen­­tanţilor şi acţionarilor. Cel mai mareacţionar al FP este statul cu 25,25%, acţionarii privaţi românideţin peste o treime din Fond. Fondurile străine deţin 23,7%.

"Credem cu tărie că listarea secundară propusă poate generacerere suplimentară pentru acţiunile Fondului şi poate avea unimpact pozitiv asupra discountului faţă de Valoarea Unitară aActivului Net (VUAN) din prezent", a declarat polonezul GregKonieczny, managerul Fondului Proprietatea.

FP, listat la Bursa de la Bucureşti pe 25 ianuarie, are ocapitalizare de 1,7 mld. euro şi se tranzacţionează la un discountde peste 50% faţă de VUAN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO