Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton a început să pună la lucru banii Fondului Proprietatea. În februarie a realizat investiţii de peste 300 mil. lei

Franklin Templeton a început să pună la lucru banii Fondului Proprietatea. În februarie a realizat investiţii de peste 300 mil. lei

Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, a realizat în februarie primele tranzacţii pe bursă în această calitate

Autor: Andrei Chirileasa

16.03.2011, 23:52 107

Fondul Proprietatea (FP) a investit în februarie circa 305 mil.lei (72 mil. euro) şi şi-a majorat numărul participaţiilor încompanii listate de la 28 la finele lunii ianuarie la 30, după cumreiese din raportările privind situaţia activului net transmiseBursei de Valori Bucureşti (BVB).

Lichidităţile fondului, care cuprind cash-ul, depozitele bancareşi portofoliul de titluri de stat, s-au redus de la 1,323 mld. lei(311 mil. euro), la finele lunii ianuarie, la 1,017 mld. lei (239mil. euro), la sfârşitul lunii februarie. Pe de altă parte,portofoliul de acţiuni cotate al fondului şi-a majorat valoarea cucirca 835 mil. lei (196 mil. euro), la 6,06 mld. lei (1,425 mld.euro). Din această creştere, circa 500-550 mil. lei reprezintăaprecierea valorii participaţiilor listate din portofoliul fondului(în principal Petrom, Transelectrica şi Alro; Transgaz a scăzutluna trecută), iar diferenţa ar putea fi reprezentată de investiţiinoi.

Raportările transmise Bursei nu indică însă în ce au fostplasaţi banii, însă este posibil ca o parte dintre ei să fi intratîn acţiuni BRD, singurele titluri de pe Bursă care au făcutobiectul unor tranzacţii mari în luna februarie. În februarie, BERDa vândut pe Bursă un pachet de 5% din acţiunile BRD, prinintermediul unor tranzacţii de 107 mil. euro, cumpărătorii fiindmai multe fonduri de investiţii, printre care şi americanii de laArtio Global. FP nu avea anterior acţiuni BRD în portofoliu.

"Dintr-o primă analiză, se pare că Fondul Proprietatea acumpărat BRD. Informaţia nu va putea fi confirmată însă decât lapublicarea raportului pe primul trimestru, în care fondul îşi vapublica portofoliul", spune Dumitru Beze, preşedintele AsociaţieiInvestitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Acestea ar fi primele investiţii pe care grupul americanFranklin Templeton le face de când a preluat administrareaactivelor Fondului Proprietatea, în septembrie 2010, după ce s-aconcentrat în prima fază pe listarea la Bursă a fondului şi pelitigiile cu statul privind unele decizii luate de MinisterulEconomiei la companiile energetice din portofoliu.

Fondul Proprietatea a atacat în ultimele luni mai multe deciziiluate de stat la companiile energetice la care împarteacţionariatul cu Ministerul Economiei. Administratorul FP aîncercat să obţină în instanţă anularea donaţiei de 400 mil. leirealizată de producătorul de gaze naturale Romgaz la bugetul destat, opera­ţiune prin care fondul a fost prejudiciat în calitatede acţionar minoritar al Romgaz, însă a pierdut primul proces laTribunalul Sibiu. Ieri, Fondul Proprietatea a anunţat că a începutun nou litigiu împotriva membrilor Consiliului de Administraţie alRomgaz, numiţi de stat, care au aprobat efectuarea donaţiei.

Un alt motiv de conflict între FP şi stat îl reprezintăproiectul de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale,Hidroenergetica şi Electra, care ar urma să înglobeze activeleHidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice TurceniRovinari şi Craiova. Fondul, care este acţionar minoritar în acestecompanii, se opune proiectului, care i-ar afecta semnificativstructura portofoliului. Marţi însă, fondul a anunţat că a pierdutla Curtea de Apel Bucureşti un proces cu Hidroelectrica prin carese cerea suspendarea înfiinţării Hidroenergetica, după ce primainstanţă îi dăduse câştig de cauză. Franklin Templeton susţine căare şi alte procese prin care se opune înfiinţării compani­ilorenergetice şi că procesul este suspendat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO