Franklin Templeton a început să vândă din acţiunile deţinute la Petrom înaintea FP

6 mar 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Fondurile de investiţii administrate de grupul american Franklin Templeton au vândut în ultimele două săptămâni 14,7 milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP), în valoare de 6,645 mil. lei (1,47 mil. euro), conform raportărilor publicate pe bursă de firma de brokeraj Swiss Capital, intermediarul tranzacţiilor.
 
WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Franklin Templeton este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali de la Petrom, fondurile administrate de grupul american deţinând la finalul anului trecut o participaţie de 1,21% din Petrom (685 de milioane de acţiuni), în valoare de circa 70 mil. euro. Fondurile Templeton au început să investească în acţiuni Petrom de la finalul lui 2010, după ce grupul american a preluat administrarea Fondului Proprietatea.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 19% din Petrom după ce în luna mai a anului trecut a vândut o participaţie de 1,11% din companie pentru 57 mil. euro. Fondul Proprietatea ar putea scoate la vânzare în lunile următoare un pachet mai consistent din acţiunile Petrom, de cel puţin 5%, potrivit unor surse din piaţă. FP ar fi mandatat în acest scop banca americană Goldman Sachs şi firma de brokeraj Wood din Cehia.

Tranzacţiile din ultimele zile ale Franklin Templeton ar putea semnala amânarea vânzării pachetului de către Fondul Proprietatea, spun unii brokeri, deoarece regulile interne ale grupului american i-ar interzice să mai deruleze tranzacţii prin alte fonduri înainte de efectuarea unei tranzacţii importante din portofoliul FP.

Acţiunile Petrom au scăzut cu 6% de la începutul anului, tranzacţionându-se ieri la preţul de 0,44 lei, iar capitalizarea companiei este de 24,9 mld. lei (5,52 mld. euro). Evoluţia acţiunilor este surprinzătoare, având în vedere că Petrom a raportat profit record pe 2013, de 4,82 mld. lei (1,09 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de anul precedent, şi ar putea distribui dividende mai mari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

 

 

Cuvinte cheie:
petrom
, actiuni
, vanzare
, franklin templeton
, fondul proprietatea
, incepere
, american
, grup
, tranzactii
, omv petrom

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide