Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton, administratorul FP, are minus 20% din active în 12 luni doar în Europa

Franklin Templeton, administratorul FP, are minus 20% din...

Autor: Catalina Apostoiu, Liviu Popescu

03.11.2016, 00:04 340
Franklin Templeton, administratorul Fon­dului Proprietatea (FP), a pierdut aproape o cincime din activele pe care le administrează în Europa în ultimul an, adică 25 miliarde de euro, în urma retragerilor realizate de investitori din două fonduri administrate de Michael Ha­senstab, un renumit manager de portofolii, scrie Financial Times.
 
Firma de investiţii califor­niană nu a reuşit să profite de raliul pieţelor emergente şi de cererea constantă de fonduri de obligaţiuni. Investitorii euro­peni au retras 25 mi­liarde de euro din fondurile sale în decurs de 12 luni până la sfârşitul lunii septembrie, comparativ cu retragerile de 17 miliarde de euro înregis­trate în anul anterior.
 
Activele administrate pe seg­mentul fondurilor mu­tuale europene au scăzut sub 100 miliarde de euro pentru prima dată în cinci ani, po­trivit Morningstar. Cu numai 18 luni în urmă, compania administra active de aproape 150 miliarde de euro pe acest segment.
 
Retragerile investitorilor evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă administratorii de fonduri, aflaţi sub presiune din cauza perfor­manţelor sub aşteptări şi comisioanelor ridicate. Această situaţie a generat semne de întrebare în rândul analiştilor cu privire la capacitatea Franklin de a reînvigora cererea investitorilor.
 
Două fonduri administrate de Hasenstab  au înregistrat peste jumătate din retragerile operate de investitorii europeni în cazul Franklin, care administrează active de 733 miliarde de dolari.
 
Acest lucru în ciuda faptului că fondurile cu venit fix s-au dovedit extrem de populare în rândul investitorilor europeni, care au adus peste 80 miliarde de euro în această categorie de active în decurs de nouă luni până la finalul lunii septembrie.
 
Cele două fonduri administrate de Hasenstab, cele mai mari produse de investiţii comercializate de Franklin în Europa, au suferit retrageri totale de peste 13 miliarde de euro, pierzând o treime din active în ultimul an. Retragerile au venit în urma performanţelor slabe ale fondurilor.
 
Franklin, care a raportat retrageri de 86,5 miliarde de dolari la nivel mondial pe o perioadă de 12 luni până la sfârşitul lunii septembrie, a refuzat să comenteze.
 
Recent, Greg Johnson, CEO al Franklin, a caracterizat 2016 drept un „an dificil“, spunând însă că performanţele investiţiilor „s-au îmbunătăţit în linii mari“. „Deşi ar putea dura ceva timp având în vedere actualele condiţii economice, suntem în continuare încrezători că cererea pentru pro­dusele noastre se va redresa“, a adăugat CEO-ul Franklin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO