Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton, firma care administrează la Bucureşti Fondul Proprietatea, are cele mai mari retrageri de investitori din Europa

Mark Mobius, administrator de fond la Franklin Templeton, specializat pe pieţe emergente

Mark Mobius, administrator de fond la Franklin Templeton, specializat pe pieţe emergente

Autor: Alexandru Zărnoeanu

18.07.2016, 00:05 965
Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari administratori de fon­duri din lume cu active de 737 miliarde de dolari, a suferit retrageri de 12 miliarde euro din partea investi­to­rilor în primele şase luni ale anului, dintre care 3 miliarde de euro au ieşit doar în luna mai, scrie Financial Times.
 
În ambele perioade Templeton a fost cel mai puternic lovit administrator de fonduri din Europa.
 
Franklin Templeton este din anul 2010 managerul Fondului Proprietatea, listat pe bursă în anul 2011, şi are deţineri semnificative la mai multe companii de stat sau privatizate, precum Hidroelectrica, OMV Petrom, BRD Groupe Société Générale sau Poşta Română.
 
Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 cu scopul compensării per­soanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist.
 
Ieşirile din fondurile de investiţii ale Franklin Templeton au venit în urma scăderii interesului investitorilor în active din pieţele emergente, una din „specialităţile“ administratorului ame­rican, şi din cauza com­isioanelor percepute, con­siderate de mulţi insideri din industrie ca fiind destul de ridicate şi cu o viabilitate mică pe o piaţă în care produse cu costuri mai mici, pre­cum ETF-uri, devin din ce în ce mai populare. Pe lângă ieşirile de capital, Franklin Tem­pleton a suferit şi de pe urma pier­derii unor anga­jaţi cu funcţii impor­tante.
 
Jamie Hammond, cu o expe­rienţă de două decenii în industrie, dintre care 15 ani petrecuţi la Franklin Templeton, a devenit în acest an director al ad­mi­nistratorului de active AllianceBerns­tein.
 
În al doilea trimestru al anului veniturile adminis­tratorului au scăzut cu 20%, la 1,6 miliarde dolari, iar profitul s-a di­minuat cu 29%, la 537 de milioane dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 8% res­pec­tiv 18% com­parativ cu tri­mestrul I al anului.
 
Ac­ţiunile Franklin Tem­pleton listate pe bursa din New York au scăzut cu 30% în ul­timul an.
 
Franklin Tem­ple­ton, de unde clienţii au retras anul trecut 42 miliarde dolari, a fost pe locul doi în lume în ceea ce priveşte ieşirile de capital după Pimco, fondul american care investeşte în obligaţiuni.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO