Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton: Legea managerilor privaţi e văzută de stat ca un experiment

Franklin Templeton: Legea managerilor privaţi e văzută de stat ca un experiment

Autor: Cristina Cuncea

24.10.2012, 18:21 348

"Se vorbeşte despre un proces în curs despre numirea de management privat la companiile deţinute de stat. După experienţa noastră, avem îndoieli serioase că procesul se va încheia. Până acum s-a întâmplat la nivelul Ministerului Transporturilor, pentru Tarom şi alte două companii, dintr-un total de 11. La alte nouă, procesul a fost oprit. Există o lege care obligă alegerea de management privat la companiile de stat, care dă paşi detaliaţi despre cum trebuie să se întâmple. Este o lege, iar de obicei legile trebuie să fie implementate. În acest caz însă, legea a fost văzută ca un experiment şi până acum a fost mai degrabă opţională pentru părţile implicate", a declarat Adrian Cighi, vicepreşedinte Franklin Templeton Investments, la o conferinţă organizată de Consiliul Investitorilor Străini.

El spune că nu ştie dacă a fost o coincidenţă alegerea Tarom ca primă companie cu management privat, având în vederea situaţia dificilă în care se găseşte compania.

"Este probabil una dintre cele mai grele în care trebuie să fie implementat acest proces. Nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, dacă există vreo intenţie prin care să arăţi că asta s-ar putea să nu funcţioneze, pentru că Tarom este o sarcină dificilă. Este o întrebare, la care vom avea răspuns în câţiva ani", a spus Cighi.

Dan Pascariu, numit recent preşedinte al Consiliului de Administraţie la Tarom, a arătat că procesul de numire de manageri privaţi este făcut la presiunea instituţiilor financiare internaţionale, pentru că la nivel intern nu se doreşte implementarea unui astfel de mecanism.

"Sunt oameni care pierd putere (dacă se numeşte management privat, n.r.). Acest proces se face împotriva voinţei anumitor persoane. Este evident că acest experiment cu Tarom s-a făcut la presiunea instituţiilor financiare internaţionale. Orice măsură de restructurare în România s-a făcut doar la presiune externă-NATO, UE, FMI, Banca Mondială. Nnoi nu suntem în stare să luăm singuri astfel de măsuri", a adăugat Pascariu.

Prima companie din subordinea Ministerului Transporturilor care a anunţat noul management este Tarom. Heinrich Vystoupil, fost şef al reprezentanţei în România şi Moldova a Austrian Airlines, a fost numit director general, iar Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, a preluat poziţia de preşedinte al Consilului de Administraţie al companiei de transport aerian.

Administraţia Porturilor Maritime şi Administraţia Canalelor Navigabile au încheiat, la rândul lor, procedurile de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie, printre aceştia numărându-se bancheri, consultanţi financiari, profesori, antreprenori sau avocaţi.

Cele două companii nu au numit doecamdată directorii generali, propunerile consultanţilor fiind Lucian Băluţ (profesor universitar şi preşedintele organizaţiei municipale PSD Constanţa) pentru Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime", respectiv Daniel Georgescu (actualul director general), în cazul Companiei Naţionale "Administraţia Canalelor Navigabile".

Potrivit MTI, Cighi este membru CA la Administraţia Porturilor Maritime, din partea acţionarului minoritar Fondul Proprietatea.

Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să instituie până la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David şi Baias-George Butunoiu să recruteze managementul superior, respectiv directorii generali şi membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea instituţiei cu o cifră de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

Recrutarea managementului superior vizează companiile CFR SA (CFR Infrastructură), CFR Călători, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucureşti, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Aeroportul Internaţional Timişoara "Traian Vuia", Telecomunicaţii CFR şi Electrificare CFR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO