Burse - Fonduri mutuale

Fraţii Buzoianu atacă pieţele externe cu producătorul de transformatoare Retrasib

Fraţii Buzoianu atacă pieţele externe cu producătorul de transformatoare Retrasib

Autor: Adrian Cojocar

14.06.2011, 23:44 1789

De când au preluat controlul companiei şi au adus un noudirector general, ei au înregistrat o creştere de cinci ori aafacerilor, la peste 11 mil. euro, livrând preponderent pe piaţainternă. Acum ei se uită pe pieţele externe, pentru a reuşi să-şicontinue creşterea.

"Avem deja birouri pentru zona ex-sovietică, zona arabă şi amînceput să ne orientăm acum şi spre zona balcanică. Încercăm săforţăm toate pieţele din jurul României şi noi credem că vom aveasucces", a declarat Octavian Buzoianu cu ocazia promovăriiacţiunilor Retrasib pe piaţa reglementată a Bursei de pe piaţaRASDAQ.

Fraţii Buzoianu au intrat în acţionariatul Retrasib în anul2007, moment la care compania sibiană se ocupa cu reparaţiile detransformatoare. Activitatea era însă în declin din cauza faptuluică sistemul naţional de transport al energiei era învechit iartransformatoarele nu se mai puteau repara şi erau directînlocuite.

Cei doi oameni de afaceri clujeni au restructurat compania şi autransformat-o în producător de transformatoare în urma unorinvestiţii derulate cu bani proprii, iar capitalulul de lucru l-auatras de la bănci.

Retrasib a ajuns astfel de la afaceri de 8,2 mil. lei în 2007 lao cifră de afaceri de 47,5 mil. lei (11,3 mil. euro) anul trecut şio cotă de piaţă de 70% pe segmentul de transformatoare de mareputere.

Cum a ajuns Retrasib cel mai mare producător detransformatoare

Singurul concurent al companiei pe plan intern a rămasElectroputere Craiova (EPT), firmă controlată de grupul saudit AlArrab, care se chinuie de mai mulţi ani să se restructureze pentrua redeveni profitabilă.

"Retrasib a fost concepută după chipul şi asemănarea companieiElectroputere Craiova şi mai apoi în cadrul acesteia s-a construitun atelier de reparaţii pentru sistemul energetic românesc. Secţiaa fost privatizată şi din 2007 practic putem spune că s-a născutaceastă societate pe un nou profil", povesteşte Liviu Boruz, care afost adus la conducerea Retrasib Sibiu în anul 2009 după ce alucrat anterior 3 ani în cadrul Transelectrica şi 10 ani laElectroputere Craiova.

Compania a investit în perioada 2008 - 2011 circa 9,7 mil. lei(2,6 mil. euro) în reabilitarea secţiilor şi extinderea capacităţiide producţie.

Octavian Buzoianu: E foarte importantă vizibilitatea pecare ne-o oferă listarea la Bursă

Fraţii Buzoianu au intrat cu un pachet de circa 15% în Retrasibîn 2007 şi ulterior şi-au majorat participaţia la aproape 33% dincompanie.

În debutul acestui an cei doi oameni de afaceri au ajunssă controleze 58% din acţiuni şi au fost obligaţi să derulezeofertă de preluare pentru restul de acţiuni de la minoritari. Încadrul ofertei au subscris investitori care deţineau 22% dincompanie, astfel că Octavian şi Călin Buzoianu deţin în prezentindirect circa 80% din acţiunile Retrasib. Cei doi au plătit pepachetul de 22% din acţiuni aproape 1,4 mil. euro.

"A fost o concentrare de acţiuni mai mare decât ne-am aşteptat,dar acest free-float va creşte în următorii ani pentru a da odinamică mai mare tranzacţiilor de pe Bursă. Suntem finanţaţi bineîn acest moment însă într-un interval de 1-2 ani, în funcţie şi decum va evolua piaţa externă, vom decide dacă vom atrage un partenerpentru a ne extinde. Ne-am propus obiective relativ modeste pentruurmătorii ani, adică o creştere în jurul a 20%, dar avemconvingerea că odată ce piaţa se va aşeza vom vedea creşteri maiserioase", spune Octavian Buzoianu. El a mai precizat că pe lângăfinanţare, este foarte importantă şi vizibilitatea pe care companiao va avea prin listarea pe piaţa reglementată a BVB.

Ce afaceri mai au fraţii Buzoianu

Cei doi oameni de afaceri clujeni au experienţa corporatedintr-o multina­ţională după ce au lucrat timp de mai mulţi ani laUrsus Breweries, subsidiara pe plan local a grupului sud-africanSABMiller.

În anul 2002, Octavian Buzoianu, care la acea dată era directorcorporate affairs la Ursus, a preluat cu 120.000 de lei pachetulmajoritar al producătorului de dulciuri Feleacul din Cluj, care laacea dată înregistra pierderi importante şi a restructurat-o.

Recent, Buzoianu a vândut către grupul Boromir mărcile şiliniile de producţie ale Feleacu cu 500.000 de euro şi pe terenulfostei fabrici a construit singurul hotel de cinci stele din Cluj,Opera Plaza, care a fost finalizat în 2006 în urma unor investiţiicare au depăşit 4,5 mil. euro. În 2007, Octavian Buzoianu a pusbazele unei alte afaceri, respectiv o fermă de vaci situată încomuna Jucu, proiect care a necesitat circa 6,5 mil. euro.

Doi ani mai târziu omul de afaceri a început lucrările laproiectul rezidenţial Resident Park situat tot pe terenul fosteifabrici de dulciuri Feleacul, proiect estimat la 35 mil. euro.Ansamblul de 660 de locuinţe ar urma să se întindă pe o suprafaţăde 100.000 de metri.

Firma Feleacul (FEL), fosta fabrică de dulciuri care este cotatăpe piaţa nelistate a BVB şi este controlată în proporţie de 70% deOctavian Buzoianu, şi-a schimbat în 2009 domeniul de activitatedevenind dezvoltator imobiliar pentru proiectul rezidenţialdezvoltat pe terenul fostei fabrici.

Transelectrica rămâne principalul client alRetrasib

Buzoianu spune că prin aducerea Retrasib la cota Bursei vrea sădea un exemplu pozitiv de companie care şi-a găsit drumul şi sedezvoltă luând parte la relansarea economiei la nivel intern şivrea să se extindă pe plan internaţional.

Liviu Boruz, director general al Retrasib Sibiu: Transelectrica are planuri de investiţii majore. Piaţa de transformatoare de mare putere o estimez în următorii trei ani la 20-25 de milioane de euro anual.ConducereaRetrasib a precizat că în următorii ani Transelectrica, unul dintreprincipalii beneficiari ai produselor companiei, are planuri deinvestiţii importante, astfel că şi perspectivele de piaţă suntpozitive.

"Transelectrica are planuri de investiţii majore care vizeazăproiecte la cele două interconexiuni noi create cu Serbia,interconexiunea cu Moldova, punerea în funcţiune a alteia cuUngaria, sunt majorări de putere în fiecare staţie din cadrulsistemului de transport al energiei şi de asemenea apar staţii noi.Piaţa de transformatoare de mare putere o estimez în următorii treiani la 20-25 de milioane de euro anual", spune Liviu Boruz.

Ieri, în prima zi de tranzacţionare de la categoria a II-a aBursei, titlurile Retrasib Sibiu înregistrau o creştere de 7,8%,până la un preţ de 0,55 lei/unitate. La acest nivel, capitalizareacompaniei este de 6,6 mil. euro.

Valentin Ionescu (stânga), directorul general al BVB, MarinStancu (centru), preşedintele consiliului de administraţie alRetrasib, şi Octavian Buzoianu (dreapta), principalul acţionar alcompaniei, au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare de la Bursă,cu ocazia listării acţiunilor Retrasib. Buzoianu, care a fost maimulţi ani director al producătorului de bere Ursus, a reuşit înpatru ani să facă din Retrasib cel mai mare producător detransformatoare de mare putere din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO