Burse - Fonduri mutuale

Fraţii Buzoianu au făcut profit cu 62% mai mic la Retrasib

Autor: Adrian Cojocar

29.07.2011, 00:00 306

Producătorul de transformatoare electrice demare putere Retrasib Sibiu (RTRA), controlat de oamenii de afaceriOctavian şi Călin Buzoianu din Cluj, a înregistrat în primulsemestru un profit net de 0,95 mil. lei (227.000 de euro), înscădere cu 62% faţă de perioada similară a anului trecut.

Afacerile companiei au avansat însă cu 10,1%în acelaşi interval, ajungând la 22,9 mil. lei (5,5 mil.euro).

Scăderea profitului Retrasib a venit atât pefondul reducerii veniturilor din exploatare cu 15,5%, cât şi alcreşterii chel­tu­ielilor cu prestaţiile externe şi al altorcheltuieli de exploatare. Pe de altă parte, compania a realizat oeconomie de 2,7 mil. lei la cheltuielile cu materiileprime.

Pierderile de pe partea financiară au erodatprofitul Retrasib cu 0,88 mil. lei în primul semestru din cauzadobânzilor mai mari la împrumuturi, în condiţiile în care firma acontractat credite de la bănci în această perioadă, în timp ce cuun an în urmă cea mai mare parte a datoriilor erau reprezentate decredite comerciale.

Creanţele Retrasib s-au triplat în ultimulan, ajungând la 18,9 mil. lei (4,5 mil. euro), iar datoriilecompaniei s-au majorat de asemenea cu 38%, la 26,2 mil.lei.

Retrasib a livrat în primul semestrutransformatoare noi în valoare de 21,4 mil. lei (5,1 mil. euro),reparaţiile de transformatoare având o pondere foarte mică înafaceri.

Conducerea producătorului de transfor­matoarea convocat recent adunare generală în vederea aprobării uneimajorări de capital în valoare de 5 mil. lei prin încorporarearezervelor societăţii din profitul realizat în aniianteriori.

Firma Institut Proiect SA controlează 48,85%din acţiunile Retrasib, în timp ce compania Hold Invest deţine unpachet de 9,17% din capital, iar Trafo Proiect SRL are oparticipaţie de 19,94% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO