Burse - Fonduri mutuale

Fraţii Buzoianu transferă Retrasib Sibiu pe Bursă

Fraţii Buzoianu transferă Retrasib Sibiu pe Bursă
05.10.2010, 23:52 92

Oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj, caredeţin produ­că­torul de transformatoare electrice Re­trasib Sibiu(RTRA), intenţionează să transfere ac­ţiunile companiei de pe piaţaRAS­DAQ la categoria a doua a Bursei de Valori Bucureşti.

Deşi a fost puţin vizibilă până acum pe Bursă, compania din Sibius-a remarcat în ultimii ani printr-o creştere puternică aafacerilor, în ciuda crizei economice. Avansul de anul trecut s-adatorat unor contracte cu Transelectrica pentru livrarea detransformatoare de mare capacitate, în 2009 fiind vândute cinciastfel de transformatoare de mare capacitate la un preţ mediu de2,5 mil. lei (580.000 de euro). Transelectrica a anunţat şi pentruurmătorii ani investiţii de sute de milioane de euro pentrumodernizarea sistemului naţional de transport al energieielectrice, o parte importantă a investiţiilor fiind destinateconstruirii unor staţii de transformare în Dobrogea, care să legeuriaşele proiecte eoliene din zonă la sistem.

În primele şase luni ale anului, cifra de afaceri a Retrasib aajuns la 20,8 mil. lei (5,1 mil. euro), în creştere de peste treiori faţă de acelaşi interval din 2009, o evo­luţie similară fiindînregistrată şi la ni­velul profitului societăţii, care a urcat la2,5 mil. lei, avansuri datorate tot pro­duc­ţiei detransformatoare, care a ajuns să aibă o pondere de circa 90% dinafa­cerile companiei. Pentru acest an con­du­cerea Retrasib estimaafaceri de 50 mil. lei (11,8 mil. euro) după ce anul trecut aînregistrat o cifră de afaceri de 18,7 mil. lei (4,4 mil.euro).
Firma sibiană a ajuns în prezent unul dintre principaliiproducători europeni pe segmentul producţiei de transfor­matoare demare şi foarte mare capacitate destinate activităţii de tran­sportşi distribuţie a energiei electrice.

Retrasib a ieşit anul trecut şi la export, două astfel detranformatoare ajungând în Bulgaria şi Canada, însă pondereaexporturilor nu este încă semnificativă.
Cel mai mare producător de transformatoare din România esteElectroputere Craiova (EPT), care a fost preluat în 2007 de cătregrupul Al Arrab de la stat pentru 60 mil. euro.
Arabii au cumpărat compania craioveană cu scopul de a o transformaîntr-un gigant pe segmentul producţiei de locomotive, dar ca urmarea scăderii drastice a comenzilor din cauza crizei, firma s-areprofilat pe producţia de transfor­matoare de putere medie şimare, care au înregistrat în ultimii ani o creştere spectaculoasă avânzărilor. În intervalul 2007-2009, vânzările de transformatoareale Electroputere au crescut de 3,5 ori, până la 213,3 milioane delei (50,3 milioane de euro), acestea fiind însă destinate înprincipal pieţei externe.
Spre deosebire de Retrasib, firma craioveană a continuat însă săînre­gistreze pierderi semnificative din acti­vitatea de exploatareîn ciuda creşterii puternice a afacerilor.
Acţiunile Retrasib Sibiu au înre­gistrat un avans de 60% de laînceputul anului şi s-au tranzacţionat ultima dată la un preţ de0,37 lei/acţiune. La acest nivel capitalizarea companiei este de4,4 mil. euro.
Firma Hold Invest din Cluj, deţinută de oamenii de afaceri Octavianşi Călin Buzoianu, deţine un pachet de 31,5% din acţiunile Retrasibşi Trafo Proiect are o participaţie de 19,9%. Doi acţionari,Cioabă-Ion Mihuţescu şi Ioan Socea, deţin 15,1% şi respectiv 8% dincapitalul firmei.
Fraţii Buzoianu sunt printre cei mai puternici investitori dinCluj, având afaceri în sectorul imobiliar. Ei deţin singurul hotelde cinci stele din Cluj, Opera Plaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO