Burse - Fonduri mutuale

Fraţii Cristescu transferă companii de 150 mil. euro pe Bursă: Într-un an vom avea nevoie de finanţare

Marius Cristescu, proprietarul grupului de firme Bega: Este adevărat că în prezent free-float-ul companiilor noastre de pe piaţa RASDAQ este redus, dar cand va veni vremea, probabil o să vindem un pachet la un fond de investiţii şi o să facem o ofertă publică de vanzare către alţi investitori pentru a ajunge la un free-float de 25%, cat au în mod obişnuit companiile listate.

Marius Cristescu, proprietarul grupului de firme Bega: Este adevărat că în prezent free-float-ul companiilor noastre de pe piaţa RASDAQ este redus, dar cand va veni vremea, probabil o să vindem un pachet la un fond de investiţii şi o să facem o ofertă publică de vanzare către alţi investitori pentru a ajunge la un free-float de 25%, cat au în mod obişnuit companiile listate.

10.06.2010, 23:45 299

Marius şi Emil Cristescu, care deţin pe piaţa RASDAQ companii cuo capitalizare cumulată de 153 mil. euro, intenţionează să letransfere pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB)pentru a profita la momentul oportun de instrumentul finanţăriiprin intermediul pieţei de capital.

"Piaţa RASDAQ se va desfiinţa în două luni, iar CNVM-ul ne vapune să alegem între a lista companiile pe Bursă sau pe sistemulATS, iar noi am ales Bursa. Avantajul listării pe Bursă este că laun moment dat poţi să atragi finanţare, pentru că această criză vamai dura un an maxim doi şi după aceea companiile vor avea nevoiede bani pentru extindere, în condiţiile în care vor trebui săacopere cota de piaţă lăsată liberă de companiile falimentare.Într-un an sentimentul investitorilor se va schimba complet şi vremsă le pregătim pentru acel moment cand vom avea nevoie să atragemfinanţare de pe Bursă. Finanţarea prin IPO are viitor", spuneMarius Cristescu, proprietarul grupului Bega.

Foraj Sonde Craiova se mută langă concurenta DaforaMediaş

Pe piaţa RASDAQ sunt listate în prezent unele dintre cele maiimportante companii din cadrul grupului Bega deţinut de cei doioameni de afaceri timişoreni, respectiv Foraj Sonde Craiova (FOSB),unul dintre primii jucători de pe piaţa de foraj din Romania şiBega Turism Timişoara (SCDE), care va deschide în acest an uncomplex hotelier de 5 stele.

După ce-şi vor transfera acţiunile pe Bursă, cele două companiideţinute de fraţii Cristescu vor fi cele mai mari companii de pepiaţă pe sectorul pe care activează.

Astfel,cu o valoare curentă de 36,4 mil. euro, Foraj Sonde Craiovadepăşeşte în capitalizare mai mult consacrata Dafora Mediaş (DAFR)a omului de afaceri Gheorghe Călburean.

Profitul net al Foraj Sonde Craiova s-a redus în 2009 de catevaori, pană la 5,7 mil. lei (circa 1,4 mil. euro), după ce afaceriles-au contractat în aceeaşi perioadă cu 32% şi au ajuns la 85,9 mil.lei (20,3 mil. euro). Totuşi caştigul înregistrat de firma de foraja fost de aproape patru ori mai ridicat decat cel realizat anultrecut de Dafora.

Foraj Sonde Craiova deţine în prezent peste 5% din acţiunileDafora, participaţie la care a ajuns în primăvara anului trecut,cand a fost raportată cu un pachet de 5,26%.

Cristescu a intrat recent într-un conflict cu Gheorghe Călbureandupă ce a solicitat prin intermediul firmei Foraj Sonde Craiova caauditorul să verifice contractele încheiate de Dafora Mediaş a luiGheorghe Călburean, cu firme din grupul acestuia. Călburean nu i-adat acceptul, considerand că informaţiile ar putea fi folosite deconcurent în defavoarea societăţii, astfel că fraţii Cristescu auatacat în instanţă anularea hotărarilor prin care i-au fostrespinse solicitările.

Cele două firme se numără printre cei mai mari jucători de pepiaţa locală a forajului de petrol şi gaze.

Totodată, Bega Turism Timişoara este evaluată în prezent pepiaţa RASDAQ la 39,4 mil. euro, aproape cat valorează Turism Felix(TUFE) şi THR Marea Neagră (EFO) la un loc, respectiv cele mai maricompanii din turism care sunt listate pe Bursă.

Problema lichidităţii mici se va rezolva odată cuatragerea de finanţare

Totuşi firmele deţinute de fraţii Cristescu pe piaţa RASDAQ suntpuţin atractive în acest moment pentru investitori din cauzafree-float-ului foarte redus, care continuă să se diminueze pemăsură ce aceştia strang acţiuni de pe piaţă.

"Este adevărat că în prezent free-float-ul companiilor noastrede pe piaţa RASDAQ este redus, dar cand va veni vremea, probabil osă vindem un pachet la un fond de investiţii şi o să facem o ofertăpublică de vanzare către alţi investitori pentru a ajunge la unfree-float de 25%, cat au în mod obişnuit companiile listate", aprecizat Marius Cristescu.

El a achiziţionat în ultimul an pachete importante de acţiuni laprincipalele firme pe care le deţine pe piaţa RASDAQ, dar şi laFaur Bucureşti (FAU), care este cotată în prezent la categorianelistate a Bursei.

De cealaltă parte, Bega Turism Timişoara va beneficia anulacesta de cea mai importantă investiţie din partea fraţilorCristescu, în valoare de circa 6,5 mil. euro, care vor să deschidăîn septembrie corpul de cinci stele al Hotelului Timişoara.

"Nu vom afilia Hotelul Timişoara niciunui brand hotelier. Nueste nevoie pentru că este deja un brand în sine, avand numeleoraşului în denumire şi este cel mai central hotel din Timişoara.Am investit deja în hotel 4,5 mil. de euro şi pană înseptembrie-octombrie, cand îl deschidem, vom mai avea nevoie decirca 2 mil. euro", spune Cristescu.

Corpul de cinci stele al hotelului din Timişoara va cuprinde 60de camere şi 12 apartamente. Hotelul mai are un corp de patru stelecare include 120 de camere.

La firma hotelieră, Marius Cristescu deţine 60,24% din acţiuni,iar fratele său, Emil, are o participaţie de 33,7% din titluri.

Cristescu: SIF-urile, atractive la 100 mil. eurocapitalizare

Marius Cristescu spune că ar putea să facă achiziţii maiimportante pe Bursă dacă piaţa va continua să scadă şi va ajunge lanişte niveluri foarte atractive.

"Părerea mea personală este că Bursa o să mai scadă pe fondulneîncrederii investitorilor în piaţă. Valorile de tranzacţionaresunt mici pentru că nu sunt vanzători în piaţă. Investitorii romaniîn general se mişcă greu în a-şi marca pierderile. Dacă Bursa vacontinua să scadă, voi face achiziţii şi probabil veţi vedea nişteraportări de procente. Cred că şi SIF-urile devin interesante la100 mil. euro capitalizarea şi mă aştept să ajungă acolo înurmătoarea lună", spune omul de afaceri timişorean.

El a surprins piaţa la începutul anului trecut, cand a cumpărat5% din Dafora, cand preţurile erau aproape de minime. Participaţiade la Dafora i-a adus caştiguri substanţiale.

Afacerile grupului Bega au scăzut anul trecut cu circa 30%, panăla un nivel de aproximativ 140 mil. euro, iar anul acestaconducerea grupului se aşteaptă la încă un declin de 10%.

"Aceasta a fost şi scăderea în primele trei luni ale anului.Acum să vedem ce se întampla în a doua parte a anului. Au fost şibusinessuri care au mers bine anul trecut, cum ar fi SticlovalVălenii de Munte, care produce nisip, şi Arsenal Park, unitateaturistică de la Orăştie pe care am deschis-o în urmă cu un an şicare are un grad de ocupare de 50%, ceea ce este foarte bine pentruprimul an. Imobiliarele au fost printre cele mai afectate domenii,pentru că au intrat mulţi chiriaşi în insolvenţă şi s-au diminuatchiriile", explică Cristescu.

Printre companiile de pe piaţa RASDAQ deţinute de fraţiiCristescu, se mai numără Bega Minerale Industriale din Aghires(BMIA), cu afaceri în extracţia pietrişului şi nisipului, care aînregistrat anul trecut o scădere de 28% a afacerilor, la 25,2 mil.lei. Compania a acordat în acest an dividende acţionarilor învaloare de 4,95 mil. lei (1,2 mil. euro) din profiturile aferenteanilor 2006, 2007 şi 2008 rămase nerepartizate.

Producătorul de construcţii metalice, Bega Tehnomet Timişoara(TEHO), se numără printre companiile din grupul Bega care auconvocat deja Adunarea Generală în vederea aprobării transferuluipe Bursă.

Alte companii listate din grup sunt Bega Electromotor (ELTR),care produce motoare electrice, şi Bega Utilaje de Construcţii(UTBT), cele două companii marcand anul trecut scăderi de 47% aleafacerilor.

Sticloval Vălenii de Munte (STOZ) a fost una din puţinelecompanii deţinute de fraţii Cristescu care a reuşit să-şi majorezeafaceri, cu 1%, pană la 8 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO