Burse - Fonduri mutuale

Fraţii Cristescu vor să aducă la cota bursei una sau două „rasdace“

Marius Cristescu: Una sau două dintre companiile mari pe care le avem pe RASDAQ se vor duce la cota bursei, altele vor merge pe AeRO, iar altele mai mici vor fi delistate

Marius Cristescu: Una sau două dintre companiile mari pe care le avem pe RASDAQ se vor duce la cota bursei, altele vor merge pe AeRO, iar altele mai mici vor fi delistate

Autor: Ioana Tudor

18.12.2014, 00:05 604

Omul de afaceri Marius Cristescu, care controlează alături de fratele său Emil Cristescu mai multe companii listate pe piaţa RASDAQ, spune că vrea să transfere una sau două dintre societăţi pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti, o decizie în acest sens urmând a fi luată în luna ianuarie.

Piaţa RASDAQ îşi va înceta activitatea în luna octombrie anul viitor, iar cele 900 de companii listate trebuie să decidă până la finele lunii februarie dacă se delistează, dacă se transferă pe sistemul alternativ de tranzacţionare sau la cota bursei.

„Încă nu suntem convinşi de ce e mai bine pentru una sau pentru alta dintre societăţi. Una sau două dintre companiile mari pe care le avem pe RASDAQ se vor duce la cota bursei, altele vor merge pe AeRO (noul sistem alternativ de tranzacţionare al bursei - n. red.), iar altele mai mici vor fi delistate“, a spus Marius Cristescu. Fraţii Cristescu deţin pe piaţa RASDAQ mai multe companii importante din grupul Bega. Cele mai mari dintre acestea în funcţie de capitalizare precum şi după cifra de afaceri obţinută anul trecut sunt Bega Turism (SCDE) şi Foraj Sonde (FOSB). Bega Turism are o valoare de piaţă de 147 milioane de lei, iar Foraj Sonde are o capitalizare de 137 mil. lei. Celelalte „rasdace“ sunt Bega Utilaje Construcţii, Bega Electromotor, Bega Tehnomet şi Bega Minerale Industriale, pe care fraţii Cristescu le deţin în proporţie de 87% până la 94%.

Cei doi oameni de afaceri deţin împreună 95% din Bega Turism, cea mai mare firmă de profil din judeţul Timiş. Cel mai valoros activ al societăţii este complexul hotelier Timi­şoara, situat în centrul oraşului. Compania a încheiat anul trecut cu afaceri de 26,2 milioane de lei, în urcare cu 53% faţă de anul precedent, şi un profit net de 2,2 mil. lei, de la pierderi de 1,4 mil. lei.

Foraj Sonde Craiova (FOSB) este cea mai mare firmă de foraj locală după cifra de afaceri realizată anul trecut, respectiv 169 milioane de lei. Compania a avut profit de 23,6 milioane de lei anul trecut, de peste patru ori mai mare decât rezultatul din 2012. Marius şi Emil Cristescu controlează circa 95% din firma de foraj, a cărei valoare de piaţă se situează la 134 mil. lei.

Pentru a se cota la bursă la categoriile cu cele mai reduse cerinţe ale pieţei reglementate, a II-a şi a III-a, firmele trebuie să aibă capitaluri proprii în ultimul exerciţiu financiar de cel puţin echivalentul în lei a două milioane de euro, respectiv un milion de euro, şi un free-float mai mare de 25%. Pentru prima categorie, unde se listează companiile de cea mai bună calitate, sunt necesare capitaluri proprii de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 30 milioane euro, un free-float de peste 25% şi profit în ultimii doi ani.

Bursa intenţionează să relaxeze criteri­ile de admitere la tranzacţionare şi va elimina cerinţele de lichiditate zilnică pentru acţiuni, miza măsurii fiind atragerea de noi emitenţi. Pe 25 februarie BVB va relansa sistemul alternativ de tranzacţionare sub denumirea AeRO, dedicat în special startup-urilor cu potenţial mare de creştere şi care va găzdui şi „rasdacele“ care vor să rămână la tranzacţionare. Directorul general al BVB Ludwik Sobolewski a spus în noiembrie că ar fi interesaţi să atragă 20-30 de companii de pe RASDAQ în vederea unui eventual transfer pe piaţa principală sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO.

Legea care desfiinţează piaţa

RASDAQ prevede că în situaţia în care AGA hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile pentru transferul acţiunilor pe piaţa reglementată sau pe ATS, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate în condiţiile articolului 134 din Legea nr. 31 pe 1990. Acest articol stabileşte că acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a AGA au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO