Burse - Fonduri mutuale

Frica a pus stăpânire pe pieţele financiare şi investitori. Bursele din întreaga lume tremură: vindeţi acum, staţi pe cash şi aşteptaţi

Frica a pus stăpânire pe pieţele financiare şi...

Autor: Liviu Popescu

07.02.2018, 00:08 5157

După euforia de la începutul anu­lui 2018, toate pieţele bur­sie­re au început să scadă la în­ce­putul acestei săptămâni, ceea ce a adus pierderi imense in­vesti­to­ri­lor, dar şi teama că raliul de creş­tere al ac­ţiu­­nilor început acum câţiva ani s-a terminat.

Investitorii consideră că odată ce băn­ci­le centrale vor începe să crească do­bân­zile şi vor retrage astfel lichiditatea din piaţă, preţul acţiunilor va scădea şi de aceea s-au grăbit să scape de ele, orietân­du-se şi spre metalele preţioase care au avut marţi creşteri pe linie.

Wall Street a scăzut de vineri şi până ieri cu circa 5% după ce luni a avut o zi cumplită, cu cea mai mare depreciere din istorie în timpul şedinţei de tranzacţionare. Indicele bursier FTSE 100 s-a depreciat cu 4%, în timp ce indi­cele BET de la Bucureşti are minus 3% şi a închis uşor peste pragul de 8.000 de puncte.

Volatilitatea a crescut peste noapte la cote care nu s-au mai întâlnit în ultimii ani, perioadă în care s-au înregistrat creşteri susţinute şi liniştite.

Analiştii şi brokerii de pe piaţa de capital din România consideră că turbulenţele de pe bursele internaţionale, care s-au simţit şi la Bucureşti, sunt corecţii, episoade de scurtă du­rată care nu vor avea consecinţele semnifi­ca­tive asupra economiei reale pe care a avut-o criza din 2008.

Aceste corecţii au fost generate de aştep­tările în creştere cu privire la rata inflaţiei şi ra­tele dobânzilor în econo­mi­ile occi­den­tale, fiind un eveniment de tipul „când se va întâmpla“ şi „nu dacă se va întâmpla“.

„După aproape doi ani în care vo­la­tilitatea pe bursele de acţiuni ame­ri­cane a fost la valori mici, vedem acum o resurgenţă a acestui indicator. În mod normal ar trebui să fie un episod de scurtă durată (de la câteva săptă­mâni la câte­va luni) care să nu aibă influenţă co­vâr­şitoare asupra econo­miei reale pe care a avut-o criza din 2008“, consideră Ovidiu Dumi­trescu, director general adjunct al Tradeville.

Analiştii au fost însă surprinşi de viteza ajustării, dar consideră că bursa de la Bucureşti a reacţionat „excelent“ în contextul unei scăderi la jumătatea zilei de 2-3% pentru ca închiderea de marţi a indicelui BET să fie de minus 2,4%.

„Piaţa locală cred că a reacţionat excelent dat fiind contextul internaţional. O scădere de doar 2-3% la mijlocul zilei arată că la noi nu există încă o panică. Ar fi putut fi mai rău“, consideră Simion Tihon, broker la Prime Transaction, companie de brokeraj care a anticipat foamea de bani a Guvernului.

El atrage totuşi atenţia că în aceaste perioade apar şi mari oportunităţi. De altfel aceste oportunităţi au putut fi traduse în rulajul de tranzacţionare de ieri, de circa 82 mil. lei, dublu faţă de media acestui an. Practic cine a cumpărat acţiuni dimineaţă şi le-a vândut seară a avut câştiguri chiar şi de 1% (cum este cazul Transgaz, Banca Transilvania), adică peste randamentul unui depozit în lei pe un an.

 

Rareş Nilaş, consultant financiar: Vindeţi şi staţi pe cash. Riscurile în acest moment sunt foarte mari din cauza contextului internaţional. Cash-ul are un avantaj, nu produce pierderi sau nu produce pierderi pe plasament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO