Burse - Fonduri mutuale

Furtuna care a lovit Europa. Perspectiva negativă dată Italiei de S&P bagă groaza în investitori. Bursele europene încheie ziua în cădere. Indicii bursieri americani coboară cu peste 1%

Furtuna care a lovit Europa. Perspectiva negativă acordată Italiei de S&P aduce căderea burselor

Autor: Adrian Voicu

23.05.2011, 21:30 3987

Temerile privind capacitatea Europei de a face faţă datoriilorsuverane a lovit astăzi pieţele de capital din întreaga lume,aducând moneda europeană la minimul ultimelor două luni.

După ce Fitch Ratings a decis reducerea cu trei trepte aratingului datoriilor Greciei, adâncind ţara în zona de risc junk,sâmbătă agenţia Standard & Poor's a revizuit perspectiva asupraItaliei de la "pozitiv" la "negativ", lovind puternic în şedinţelebursiere de astăzi.

Astfel, dacă principalul indice al bursei italiene, FTSE MIB acoborât cu 3,23%, celelalte burse europene au încheiat tot pe roşu:bursa din Londra (FTSE 100) a avut un declin de 1,75%, bursa de laParis (CAC 40) a coborât cu 2,02%, în timp ce cea germană (DAX) aînregistrat în finalul şedinţei 2,03%.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu bursa de la Bucureşti,indicele compozit BET-C încheind ziua pe o cădere de1,02%.

Acţiunile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare(SIF-uri), printre cele mai sensibile la fluctuaţiile pieţelorexterne de acţiuni, au raportat scăderi până la peste 4%. TitlurileSIF Muntenia (SIF5) au pierdut cel mai mult din valoare, respectiv4,63%.

Bursa de la New York a deschisîn scădere, la jumătate de oră de laînceperea tranzacţiilor indicele Dow Jones pierzând 1,09%, până la12.375,55 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO