Burse - Fonduri mutuale

Gheorghe Stelian, investitor în imobiliare, ar fi primit ilegal acţiuni de 150 mil. euro la FP

Gheorghe Stelian, investitor în imobiliare, ar fi primit ilegal acţiuni de 150 mil. euro la FP

Gheorghe Stelian, investitor în imobiliare, ar fi primit ilegal acţiuni de 150 mil. euro la FP

Autor: Roxana Pricop

25.07.2012, 00:07 5506

Luni, 23 iulie, când toată România dezbate criza politică şi organizarea referendumului de demitere a preşedintelui, premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu la televiziunea publică că actuala conducere a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a descoperit că omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit de la stat o sumă totală de 150 de milioane de euro pentru terenuri din judeţul Ilfov în cazul cărora a prezentat acte false. Premierul a spus că preşedintele ANRP va prezenta documentele în acest sens şi că dosarul va fi trasmis Parchetului şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie spre cercetare.

"Un exemplu despre ce vom trimite mâine la Parchet, la Direcţia Naţională Anticorupţie: la faimoasa Autoritate Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, noii şefi numiţi acolo au constat restituiri ilegale, cu acte false, de 150 milioane euro la o persoană pentru terenuri din Ilfov, cu decizii obţinute cu acte false. A primit de la statul român 150 milioane euro. E un nume cunoscut, domnul Gheorghe Stelian, dacă nu mă înşel, un nume extrem de mediatizat", a spus Ponta.

Contactat telefonic de ZF, George Băeşu, preşedintele ANRP, numit în funcţie în mai, a declarat că va cere anularea în instanţă a titlului de despăgubire în baza căruia Gheorghe Stelian a primit acţiunile la Fondul Proprietatea şi va cere în instanţă ca acesta să restituie statului român acţiunile primite la FP. "Vom cere banii înapoi", a spus Băeşu.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie subordonată primului-ministru, este responsabilă de acordarea despăgubirilor pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist, o afacere de câteva miliarde de euro, care a fost o adevărată mină de aur pentru clientela politică a partidelor care s-au succedat la guvernare din 2005 încoace.

Despăgubirile s-au făcut fie în numerar până la pragul de 500.000 lei direct din vistieria statului, pentru sume mai mari statul acordând acţiuni la Fondul Proprietatea, fond cu un capital de aproape 14 miliarde de lei format din acţiuni la cele mai valoroase companii din economie.

Cine este omul de afaceri Gheorghe Stelian

Gheorghe Stelian, alături de alte persoane, ar fi primit 800 milioane de acţiuni la FP în baza unor decizii ANRP în 2010 şi în 2011. El deţine firma de investiţii imobiliare Steda Residence, cu afaceri de 2,36 milioane de lei şi o pierdere netă de 0,7 milioane de lei în 2011. Firma sa ar fi avut până recent sediul într-una dintre clădirile din portofoliul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat RAAPPS, situată în centrul Capitalei, pe şoseaua Kiseleff, pe care statul a vândut-o pe 13 iunie pentru 5 mil. euro. Clădirea are o suprafaţă de 2.700 metri pătraţi. Nu este cunoscută identitatea cumpărătorului.

Despre Gheorghe Stelian, presa scrie că a fost partener cu Alexandru Faur într-o tranzacţie din 2007, din perioada în care primar general era membrul PDL Adriean Videanu.

Faur şi Stelian ar fi achiziţionat un teren de 8.100 mp de la Daniela Tonolla, moştenitoarea lui Maximilian Tonolla, unul din fondatorii Circului de Stat.

Mai mult, Gheorghe Stelian ar fi vândut în 2006 Elenei Udrea, fost ministru al dezvoltării şi turismului şi membră a PDL, un teren din strada Chopin, din zona Floreasca, pe care aceasta şi-a ridicat un proiect reziden­ţial cu 12 apartamente, potrivit informaţiilor din presă. Gheorghe Stelian nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Cine sunt persoanele responsabile de despăgubirea lui Stelian

Gheorghe Stelian a primit pachetul de 800 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, aproape 6% din capitalul fondului, în 2010 şi în 2011, când la conducerea Autorităţii pentru Restituiri era Crinuţa Dumitrean, numită de PDL.

Crinuţa Dumitrean a fost numită la conducerea ANRP la începutul lui 2009 de către premierul Emil Boc, funcţia oferindu-i rang de secretar de stat. Ea a venit de la Bistriţa, pe filiera lui Ioan Oltean, secretar general al PDL. Ea şi-a dat demisia de la conducerea ANRP în octombrie anul trecut, după ce Remus Baciu, vicepreşedintele ANRP, a fost arestat în urma unei anchete a DNA, fiind acuzat că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire ale unor foşti proprietari de imobile.

În luna aprilie a acestui an Agenţia Naţională de Integritate a cerut comisiei de specialitate a Curţii de Apel Bucureşti să controleze averea Crinuţei Dumitrean, după ce a constatat că nu poate justifica peste 150.000 de euro.

În 2010 şi în 2011 vicepre­şedinţii ANRP erau Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu şi Cristian Sebastian Mihai. Teodorescu a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSVSA) în 2009. El este membru al PDL Argeş, organizaţie care a fost condusă de Cristian Boureanu. El a fost demis de premierul Emil Boc în noiembrie 2011.

Cristian Sebastian Mihai a fost numit în funcţia de vicepreşedinte în luna martie 2011. El a fost, în perioada 2005-2011, consilier şi apoi director al direcţiei juridice din RA-APPS, unde a câştigat venituri de 115.000 lei ca director juridic în 2010, potrivit declaraţiei de avere.

La ANRP, autoritatea responsabilă de despăgubiri de miliarde de euro, a venit ca vicepreşedinte pentru venituri de două ori mai mici, potrivit declaraţiilor de avere. Potrivit relatărilor din presă, el ar fi un apropiat al Elenei Udrea şi al soţului acesteia, Dorin Cocoş. El a fost demis din funcţie în aprilie 2012 de premierul Ungureanu şi a revenit la RA-APPS ca director executiv la direcţia juridică.

Remus Baciu, cel mai vechi preşedinte al ANRP, a fost demis în vara anului trecut de premierul Emil Boc după ce a fost acuzat că ar fi primit mită pentru a soluţiona mai repede dosare de despăgubire.

El a fost consilier al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu şi secretar de stat la cancelaria primului-ministru în perioada 2004-2005, anterior numirii la ANRP. Tăriceanu este cel care a semnat actul prin care a fost înfiinţat Fondul Proprietatea.

Cinci ani de abuzuri, un singur acuzat

Remus Baciu (foto), fost vicepreşedinte al ANRP numit de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, este singura persoană din conducerea autorităţii care a fost cercetată pentru neregulile din procesul de gestionare a despăgubirilor la ANRP.
El a fost arestat în august 2011, la cererea procurorilor DIICOT, pentru că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO