Burse - Fonduri mutuale

Giganţii fondurilor mutuale şi-au triplat deţinerile de titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor

Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management. Foto: Victor Ciupuliga

Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management. Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

11.09.2014, 00:07 675

Erste Bond Flexible şi Raiffeisen RonPlus, cele mai mari fonduri mutuale locale, cu active cumulate de 8,5 miliarde de lei (1,9 mld. euro), au investiţii în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor în valoare 3,8 miliarde de lei (860 mil. euro), de peste trei ori mai mari decât sumele plasate de acestea în urmă cu doi ani.

Pe locul doi în topul plasamentelor sunt depozitele bancare, care au atras peste un sfert din activele celor două fonduri.

Pe locul al treilea sunt obligaţiunile emise de băn­cile şi companiile străine, în condiţiile în care pe piaţa locală puţine companii se finanţează prin emisiune de obligaţiuni. Erste Bond Flexible a investit şi în titlurile de stat emise de ţările din regiune precum Ungaria, Croaţia, dar şi peste Ocean, în titluri emise de Statele Unite ale Americii.

„Pe parcursul primului semestru al anului Erste Bond Flexible a crescut expunerea pe instrumente denominate în euro şi a redus marginal expunerea pe instrumente denominate în dolari“, spune Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, în raportul semestrial de administrare.

Cele două fonduri au obţinut randamente de circa 6% în intervalul de 12 luni cuprins între iunie 2013 şi iunie 2014, peste dobânda bancară.

Principalul scop al fondurilor mutuale este să mobilizeze economiile micilor investitori spre plasamente care nu le sunt uşor accesibile, fie pentru că sunt scumpe, fie pentru că nu le cunosc suficient de bine.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia  randamentelor plătite de Trezoreria statului pentru titluri denominate în lei

- strategia  Erste Bond Flexible privind  expunerea pe instrumente denominate în euro şi dolari; randamentele obţinute de Raiffeisen RonPlus 

- plasamentele în plasamentele în depozite bancare ale celor două fonduri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO