Burse - Fonduri mutuale

Giganţii investiţiilor din România: patru fonduri mutuale au în conturi peste un miliard de lei fiecare

Giganţii investiţiilor din România: patru fonduri...

Autor: Roxana Pricop

24.12.2013, 11:02 759

În industria fondurilor mutuale, sintagma “mărimea contează” are mare valoare, pentru că cu cât activele în administrare sunt mai mari cu atât creşte şi puterea de investiţii a fondului.

Mai exact, un fond de un miliard de lei poate negocia şi obţine dobânzi mai ridicate de la o bancă decât poate obţine un fond de un milion de lei, de asemenea poate lua parte la oportunităţi de investiţii destinate investitorilor sofisticaţi. Riscul unui fond de mari dimensiuni este însă că poate deveni “una cu piaţa”, lucru nu tocmai de dorit când piaţa scade, mişcările lui pot mişca piaţa (atunci când intră în piaţă la cumpărături poate cauza o inflaţie a preţurilor).

Un fond mare nu este la fel de flexibil atunci când apar oportunităţi pe termene scurte de timp.

În România, patru fonduri mutuale au active de peste un miliard de lei. Ele pot fi numite şi “superfonduri” sau în termeni anglo-saxoni "big daddies”. Cel mai mare fond mutual din România este fondul de obligaţiuni Erste Bond Flexible Ron cu active de aproape 5,5 miliarde de lei de la 113.255 de investitori.

Fondul investeşte în titluri de stat, obligaţiuni emise de companii şi de bănci, în depozite bancare. Fondul a obţinut un randament de 7,44% în ultimele 12 luni. Al doilea cel mai mare fond este Raiffeisen Ron Plus cu active de aproape 2 miliarde de lei. Fondul investeşte în instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligaţiuni şi depozite) şi a obţinut un randament de 6,4% în ultimele 12 luni. În acest fond investesc peste 34.000 de investitori. Pe locul al treilea este Raiffeisen Euro Plus, fond denominat în euro, cu active de 354 milioane de euro (1,57 miliarde de lei). Euro Plus este un fond de investiţii în instrumente cu venit fix şi a obţinut un randament de 3,5% în ultimele 12 luni. Al patrulea fond mutual cu active de peste un miliard de lei este fondul de obligaţiuni ING Bond (1,02 miliarde de lei). Acest fond investeşte în titluri de stat emise de România şi de ţările din regiune (Polonia, Ungaria). În acest an, ING Bond, fond înregistrat în Luxemburg dar administrat local, a obţinut un randament de 7,2%

Dimensiunea mare a acestor fonduri în comparaţie cu cea a fondurilor de acţiuni care nu trece de câteva sute de milioane de lei, semnalizează că investitorii români au apetit pentru investiţii cu risc scăzut, sunt axaţi pe conservarea economiilor şi mai puţin pentru profit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO